3.6 млрд. евро изнесени от Кипър малко преди "подрязването" на банковите депозити

3.6 млрд. евро изнесени от Кипър малко преди "подрязването" на банковите депозити

Най-малко 3.6 млрд. евро са били изнесени от Кипър за две седмици непосредствено преди решението на Еврогрупата за "подрязване" на банковите депозити на острова, пише в. "Филелефтерос", като се позовава агенция Ройтерс.

Според изданието агенцията разполагала с документи, от които ставало видно, че пари са теглени от десетки фирми. Повечето от тях са били използвани от чужди инвеститори от Москва или Киев.

Списъкът дава представа за кризата в Кипър през март и от него се вижда, че "данъчният рай" с население едва 1.1 млн. души, е събрал банкови депозити, достигащи 72 млрд. евро - над четири пъти брутния вътрешен продукт на острова, отбелязва Ройтерс.

Според анализа на агенцията 129 компании са прехвърлили по 5 млн. евро всяка от тях или даже повече. Извън Кипър са били изнесени общо 1,9 млрд. евро. Деветдесет и пет от тези компании можело да бъдат идентифицирани. 34 фирми поддържали връзки с Русия, пет - с Украйна и две - с Казахстан.

Останалите са били кипърски или от други страни, сред които има и такива, смятани за "данъчен рай", като Каймановите острови, Девическите острови и холандските Антили. Над 50 на сто от сделките са били осъществявани в долари.

Макар че трансакциите показват, че парите са били превеждани извън Кипър, Ройтерс не може да каже къде са отишли те.

Твърде възможно било някои от трансакциите да са ставали между банки вътре в Кипър. Изтичането на пари е започнало от януари /1,7 млрд. евро/, а през февруари още 900 млн. евро са напуснали острова, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?