36-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония започна

За двадесет и втори път Фондация Аполония връчи престижното отличие "Аполон Токсофорос"

36-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония започна

Тазгодишното издание на Празници на изкуствата Аполония 2020 бе официално открито със концерт на Живко Петров Трио – JP3. За първи път беше представен четвъртият студиен албум на триото "Change the way". Живко Петров е и 22-рият носител на ежегодния приз за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница. Специален гост на концерта бе най-големият български пианист през последните десетилетия Людмил Ангелов.

"Горди сме, че и през тази необичайна за всички ни година Аполония отново събира на едно място едни от най-талантливите и популярни творци. Силно вярваме, че отново ще успеем предадем магията на изкуството на гостите ни, и ще покажем огромния талант на българските творци. Благодарим на всички, които отново са част от този невероятен празник на изкуството и им пожелаваме безброй вълнуващи емоции и много незабравими спомени от Аполония 2020" – коментира Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на Фондация Аполония.

В следващите 6 дни гостите на Фестивала ще могат да посетят над 30 събития. На сцената на Амфитеатъра в Созопол ще излязат изпълнители като Кирил Манолов, Вяра Шуперлиева и Трио Арденца.

В Лятното кино на открито ще бъдат представени филмите "Котка в стената" на Мина Милева и Весела Казакова, "Сестра" на Светла Цоцоркова и други. Театралната програма включва музикалнo изпълнение с режисьор Иван Юруков "Част от колекция" – една прозаична игра, вдъхновена от стихове, фрагменти и песни на Димитър Воев от книгата "Поздрави от мен Боговете".

Ще се състоят премиери на книги като "Времеубежище" на Георги Господинов, "Земното щастие" на Георги Лозанов, "Сиянието на Златорог" на Михаил Неделчев.

Цялата програма е в сайта на Празниците на изкуствата.

Споделяне

Още от Общество