37 журналисти са убити през 2001 г.

През миналата година в света са били убити 37 журналисти - с 13 души повече отколкото през 2000 г., съобщава в годишния си доклад Комитетът за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк.

Най-много репортери от различни средства са масова информация са били убити в Афганистан при отразяването на бойните действия срещу талибаните и Ал-Каида.

Трима журналисти са били убити в Колумбия, по двама - в Алжир, Филипините, Тайланд, САЩ и Югославия и по един в Бангладеш, Боливия, Китай, Коста Рика, Грузия, Гватемала, Хаити, Индия, Латвия, Мексико, палестинските територии, Парагвай, Русия, Украйна и Великобритания.

И двамата загинали в САЩ журналисти са жертва на тероризъм - единият беше затрупан под руините на Световния търговски център, а другият умря от антракс, след като отвори плик със смъртоносните спори.

В доклада на Комитета за защита на журналистите се отбелязва, че в затвора миналата година са се намирали 118 представители на професията заради отразяване на неудобни за властите в страните им теми - с 50 процента повече от миналата година.

Комитетът изразява безпокойство, защото за първи път през последните 20 години в списъка на репресираните има американска журналистка от Хюстън. Тя била тикната зад решетките, защото отказала да съобщи на властите подробности от своето журналистическо разследване на едно престъпление.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?