38% от германците искат Меркел да се оттегли още сега, 43% са против

Ангела Меркел

38 процента от германците биха желали канцлерката Ангела Меркел  да бъде сменена начело на правителството още преди изтичане на мандата ѝ през 2021 г., предаде ДПА.

Според проучването на социологическата агенция ЮГов, поръчано от ДПА и оповестено в събота, 43 на сто обаче смятат, че тя трябва да остане на поста си до следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят след по-малко от 3 г. , а 18 на сто не са изразили мнение по въпроса.

За предсрочно оттегляне на Меркел са се изказали най-много привърженици на деснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" - 78 на сто от тях.

Меркел сдаде председателството на своята партия - Християндемократическия съюз в началото на декември след 18 г. начело на ХДС. Тя бе сменена от генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. На конгреса Меркел каза, че би желала да изкара мандата си като канцлер до края.

ДПА отбелязва, че Меркел може да бъде сменена само ако настъпи промяна в управляващата коалиция - ако например социалдемократите я напуснат, или ако се стигне до предсрочни избори след загуба на вот на доверие за канцлера в Бундестага.

Споделяне

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?