38 загинали при пожар в психиатрична болница в Подмосковието

38 загинали при пожар в психиатрична болница в Подмосковието

При пожар в психиатрична болница в Подмосковието са загинали 38 души, съобщи руското Министерство на зивънредните ситуации. В болницата е имало общо 41 души, но само трима са били евакуирани.

Руското следствие не изключва пожарът да е бил предизвикан умишлено, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Следствения комитет в Москва. Проучват се и други версии - късо съединение, неспазване на противопожарните норми, съобщиха следователи. На мястото вече работят криминалисти; предстоят и съдебно-медицински експертизи.

Заради затворен мост през близката река пожарникарите е трябвало да обикалят по пътищата и са изгубили ценно време, посочи Вадим Беловошин от московския клон на Министерството на извънредните ситуации (МИС).

Според "Комсомолская правда" повечето загинали са намерени в леглата; те най-вероятно са били замаяни от транквилантите и не са успели да се спасят заради решетките на прозорците, посочва сайтът Нюзру.

Решетките не са били пречка, защото сградата има два широки евакуационни изхода. Според оцеляла медицинска сестра обаче помещенията са били силно задимени и тя е успяла да изведе навън само двама пациенти.

На някои прозорци не е имало решетки, а повечето пациенти са страдали от тежки психични заболявания - остри психози, алкохолизъм, шизофрения, наркомания, посочва главният лекар за руския сайт Лайф нюз, цитиран от БТА. Те не са могли да реагират достатъчно бързо, пояснява друг медицински източник за Интерфакс.

И. д. губернаторът на Московска област Андрей Воробьов обяви в региона еднодневен траур на 27 април. Той обеща на семействата на загиналите обезщетения по 500 хил. рубли.

Споделяне

Още от Свят