39 души загинаха при катастрофа на руски самолет в Сирия

Самолет Ан 26
Руски транспортен самолет Ан 26 се разби при кацане в руската военновъздушна база Хмеймим в Сирия. При инцидента са загинали всичките 39 души на борда, съобщи руското министерство на отбраната.
 
По първоначални данни на борда му е е имало 33 пътници и шестима членове на екипажа
 
Катастрофата, както изглежда, се дължи на технически проблем, съобщиха от руското министерство на отбраната.
 
Според първоначалната информация се отхвърля възможността самолетът да е бил обстрелван. 
 
Това не е първото произшествие с руски транспортен самолет, пътуващ към базата "Хмеймим".
 
През декември 2016 г. самолет Ту-154, превозващ руски военен оркестър към Сирия, се разби в Черно море и загинаха всички 92 души на борда. През октомври 2017 г. бомбардировач Су-24 се разби при излитането си от база "Хмеймим", при което загинаха двамата пилоти.
 
От началото на военната си намеса в Сирия през септември 2015 г. руската армия разположи десетки изтребители и бомбардировачи в тази база, намираща се близо до град Латакия, в подкрепа на военната кампания на сирийския президент Башар Асад. 
 
Без да се брои последната катастрофа, официалният брой на загиналите руски военни при военната интервенция в Сирия е 45. 
 
Руският президент Владимир Путин, който ще се бори за преизбиране по-късно този месец, нареди през декември "значителна част" от руския военен контингент в Сирия да започне изтегляне, като заяви, че той си е свършил до голяма степен работата.
 
Споделяне

Още от Свят