3D чаша от бирени трици е сред иновациите на българските пивовари

3D принтерът отпечатва чашата от бирени трици

Пиво, поднесено в прясно принтирана триизмерна халба от бирени трици, е една от иновациите на българските пивовари, представена в четвъртък вечерта в рамките на есенната сесия на Националната бирена академия, която се провежда от браншовата организация у нас и сегашното ѝ издание бе посветено на прехода "От класика към иновации".

Освен че е атрактивно самото отпечатване на бирената чаша, използването на подобна халба е природосъобразно и е идеален начин за оползотворяване на отпадъчния органичен материал при производството на пиво. Материалът за чашата е под формата на 3D нишка - BUZZED, изработена изцяло от бирените трици. Тя може да се използва за печат и производство и на други  най-различни триизмерни предмети.

Използването на подобни чаша би могло да е следващата стъпка в позеленяването на бирената индустрия. Рециклираните ежегодно бирени пластмасови бутилки спестяват електроенергия, ползвана от 1700 български домакинства за 2 години, сочат представени на събитието данни. Двулитровите пластмасови бутилки са поне 25% по-леки от когато са пуснати за пръв път през 1970 г. Рециклираното пък на 20 бирени кенчета спестява енергия, равна на тази от 1 литър бензин. Ежегодно у нас се оползотворяват  около 3400 тона бирени стъклени бутилки и по този начин се спестяват емисии от 1100 тона въглероден двуокис, според информацията на Съюза на пивоварите в България.

Днес за производството на 1 бутилка бира се разходват близо 2 литра вода, докато преди 15 години това количество е било около 8 литра. За производството на 1 литър бира модерните пивоварни в страната потребяват от 0.24 до 0.36 MJ, докато преди 15 години използваната електроенергия е била от 2 до 3 пъти повече, сочат още данните.

Членове на Съюза на пивоварите са инвестирали в зелени проекти и инициативи над 20 млн. лв. за последните 3 години. През миналата година, благодарение на иновациите, бирените компании  в страната са спестили близо 200 тона хартия и така е предотвратено изсичането на 2600 дървета. Отделно доброволци от пивоварните са засадили нови 2200  дръвчета.

"За нас е важно, че съвременната бирена индустрия в България е в крак с най-актуалните световни тенденции - от "класиката в жанра“, през експертните решения, до иновациите  и устойчивото развитие", коментира председателят на организацията Владимир Иванов.

"Процесът по създаване на пиво е магия. В него има енергия, има живот и трансформация. И точно в това е тайната – в постоянната промяна. От времето на шумерите до ХХІ век бирата не спира да се развива, да комбинира нови вкусове и да се усъвършенства, благодарение на технологиите и иновациите в сектора", коментира Методи Стоянов, инженер технолог, майстор-пивовар и производствен директор на една от най-големите в страната пивоварни компании.

Той акцентира върху развитието на нови специални бири, които са по-екзотични и нестандартни като вкус, а също така могат да имат специални добавки като шоколад, кокос, ванилия или билки. Това са иновативни продукти, създадени в резултат на търсенето на съвременните потребители, коментира Стоянов. По думите му непастьоризираното, нефилтрираното и безалкохолното пиво също са едни от интересните предложения на пазара през последните години. Този тип бири се харесват на консуматорите от различни възрастови групи, особено на любителите на пиво със свеж вкус, посочи той.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?