3D-досие пази всички данни за ротондата " Св. Георги" в София

Снимка: БГНЕС

Един от най-старите архитектурни и художествени паметници в България – ротондата "Свети Георги" в София вече има досие в триизмерен модел, създаден чрез лазерно сканиране, който позволява съхранение на пълната информация за сградата и стенописите в цифров формат и гарантира възстановяване до най-малък детайл в случай на погиване. Паралелно с това специализирани данни предоставят адекватна информация за текущото състоянието на храма и помагат за вземане на решения при нужда от консервационно-реставрационни дейности.

Цифровизацията на ротондата е само първият етап от проект за реконструкция и реставрация на храма, за което са нужни 200 хил. лв. Очаква се те да бъдат набрани чрез дарителската акция DMS Rotonda чрез изпратен есемес на номер 17777.

Храм-ротонда "Свети великомъченик Георги“ е най-старата запазена архитектурна ценност на днешна София, символизираща величието на Сердика в зората на християнството. Сградата е вдигната по времето на император Константин Велики (306 – 337).

Прието е, че първоначалното и предназначение е било култово – за съхранение на християнски реликви (мартирион), възможно е да се е ползвала и за извършване на различни церемонии. С налагането на християнството за официална държавна религия (381 г.), в последната четвърт на IV в. Ротондата е превърната в баптистерий за покръствания. Хунското нашествие през 447 г. засяга както Сердика, така и Ротондата. В запуснато, полуразрушено състояние сградата е просъществувала до XI в.

В началото на XVI в., по времето на султан Селим I (1512 – 1520) Ротондата вече е джамия, като към югозападния и ъгъл е било пристроено минаре и навес. Действала е до 1858 г.

След Освобождението на България (1878 г.) сградата остава в запуснато състояние. Била е седалище на гимнастическо дружество "Български сокол”. Използвана е за медицински склад. Тук е бил и временният мавзолей за тялото на княз Александър Батенберг до 1898 г.

Чак през 1915 г. започва нейното почистване от привнесените в нея неоригинални елементи.

В периода 1960 – 1973 г. е извършена цялостна консервация и реставрация на стенописите в църквата. След това се преминава към архитектурно-строителните и реставрационни работи по сградата.

Ротондата „Св.Георги” е забележителна не само с архитектурата си, но и със стенописите, покриващи вътрешността на централната зала (ротонда). Виждат се пет стенописни слоя.

В църквата се пази най-ранната българска стенна живопис (IX век), която се отличава с висока художествена стойност.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?