4-5 фирми проявили интерес към търговия с ток за бита

4-5 фирми вече са проявили неофициален интерес към търговията с електрическа енергия за битови потребители, съобщи в петък председателят на Държавната комисия за регулиране на съобщенията Константин Шушулов. Той очаква още през тази есен на пазара да се появят дружества с лицензии за директни продажби на електроенергия за населението.

"Има вече такива, които питат и искат наредбата за лицензиране, за да могат да си подадат документите като търговци", каза Шушулов, цитиран от БНР.

Той обясни, че на първо време търговците ще купуват тока от електроразпределителните предприятия (ЕРП) и трябва да се опитат да го продават на конкурентна цена за битовите потребители. Минимумът за получаване на лиценз е доставката на битова еленергия за 2 блока с по 8 входа, пресметна Шушулов.

На открито заседание в петък енергийният регулатор връчи на осем ЕРП-та разделените лицензии - отделно за преносна и отделно за търговска дейност с еленергия.

Седем от тях - Столично, София - област, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Варна и Горна Оряховица, са включени в трите приватизационни пакета, спечелени от австрийската компания EVN, немската EON и чешката CEZ. В момента агенцията за приватизация и енергийното министерство водят финалните преговори с трите компании за подписването на приватизационните договори, което се очаква да стане до октомври т.г.

Осмото електроразпределително дружество, получило днес двата отделни лиценза, е "Златни пясъци".

Новите лицензии са за срок от 35 години и отразяват промените в закона за енергетиката.

С тях ЕРП-та разделят счетоводно, лицензионно, а през 2006 г. - и юридически, търговската и преносната дейност. Такова разделение предстои да се извърши и в НЕК, както и в газовите дружества.

Основното предимство, според председателя на ДКЕР е, че дружествата ще се освободят от неприсъщата си дейност - търговията с ток, и ще се съсредоточат в подобряване на качеството на преноса на електрическа енергия и непрекъсваемостта на процеса. В търговската си дейност ЕРП-та ще имат пряк контакт с гражданите и ще разглеждат техните жалби, като според лицензията те трябва да се препращат в ДКЕР за крайното решение.

Още от Бизнес