4 фирми кандидатстват за стоманодобивния комплекс "Даниели"

Четири фирми - три български и една руска, са закупили документи за участие в търга за продажбата на италианския стоманодобивен комплекс "Даниели", съобщи Николай Трайчев, директор на "Камет", цитиран от БТА.

Оборудването е собственост на "Камет", закупено е през 1989 г. за 145 млн. германски марки. Оттогава се съхранява неразопаковано на площадката на завода.

Агенцията за приватизация обяви публичен търг с първоначална цена 10 млн. евро. 14 500 000 лв. са дълговете на "Камет". Продажбата на оборудването ще даде възможност за погасяване на задълженията и стартиране на собствена дейност на предприятието, поясни Трайчев.

През 1999 г. е обявена приватизацията на завода. Проведени са няколко неуспешни търга за продажба на италианската технологична линия. Обвиняем по случая "Даниели" е бившият заместник-министър на промишлеността Марин Маринов. Районна прокуратура - Перник внесе срещу него обвинителен акт за извършено престъпление по служба.

Напълно унищожен е цех "Електрошлаково претопяване", съобщи Трайчев. Машините са изнесени през 2001 г., със случая се занимава икономическа полиция. Преди две години на скрап бе нарязан и цех "Мир" на "Камет", който е първият металургичен цех в България.

Приватизацията е единственото спасение за "Камет", смята Трайчев. Успешната продажба на италианския комплекс ще позволи да се открият нови 100 работни места.

В момента 16 фирми - наематели работят на площадката на "Камет".

Споделяне

Още от Бизнес