4 млрд. лева са очакваните приходи от митниците

Приходите от митниците в хазната за десетте месеца на годината са 3,7 млрд. лв., като в оставащите два месеца до края ѝ се очаква те да стигнат 4 млрд. лв. Това обяви директорът на агенция "Митници" Асен Асенов пред БНР.

В сравнение с миналата година увеличението на приходите ще е с около 800 млн. лв., а спрямо заложеното от Министерството на финансите - с около 500 млн. лева, каза митническият директор.

Причините за приходното преизпълнение са няколко, каза Асенов. На първо място е нарасналият с над 10% внос за десетмесечието и повишените цени на някои групи стоки като горивата, например, посочи той. На второ място е повишената ефективност в работата на данъчната администрация, каза Асенов.

Според него отрицателно влияние на приходите е оказал спадащият курс на долара, защото една трета от вноса е в долари.

Приходите от митниците след присъединяването на страната към ЕС ще намалеят, защото 60% от вноса ни е от ЕС, каза още Асенов.

Той обясни, че ще се закрият много митнически бюра, особено тази към Гърция и Румъния, защото границите с двете страни ще станат вътрешни за ЕС. Ще останат обаче някои от бюрата по Дунав, защото реката е международен плавателен път.

След 2007 г. митниците ще се натоварят с допълнителни функции във вътрешността на страната като събирането на акцизите, обясни още Асен Асенов. Такава е практиката в ЕС, такива са и директивите на съюза, допълни той.

Асенов каза, че митничарят, който държал две кутии с кока-кола във филма на румънската телевизия, разказващ за корупцията по нашите митници, бил наказан, макар че кадрите не доказвали чии са кутиите с напитката. Във филма се виждал румънски гражданин със скрита камера и с проводници по тялото в граничен обект, където е забранено снимането, каза още Асенов. Затова случаят бил предаден на други служби.

Според Асенов заради нарушения били наказани стотици митничари, а само тази година били уволнени 50, каза още Асенов.

Споделяне

Още от Бизнес