4 нови пожара избухнаха в Хасковско

Двата големи пожара в Хасковско бяха потушени рано сутринта. Днес пламнаха четири нови, които най-вероятно са причинени от запалени стърнища, каза днес в Хасково директорът на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" генерал Кирил Войнов, цитиран от БТА. Той и главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов пристигнаха късно снощи в Хасково за участие в съвещанието на кризисния щаб към Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия и аварии.

По думите на генерал Войнов 9 пожара са горели вчера около 15 часа в Хасковско, при два от тях обстановката е била изключително сложна.

Първият е бушувал в района на селата Остър камък, Елена, Момино и Брягово, по направление към магистралата за Свиленград. В борбата срещу огнената стихия са участвали 14 противопожарни автомобила, 280 пожарникари, 100 служители и горски работници от регионалното горско управление, 200 местни жители. Пожарът се е разпространил на четири фронта и е имало опасност да навлезе в големи горски масиви.

По заповед на началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев на помощ са се притекли 180 срочнослужещи, сержанти и офицери от командване "Изток" и техника.

Генерал Войнов посочи, че по негова заповед от София са пристигнали два противопожарни автомобила и 50 пожарникари, за да сменят колегите си от Хасково, които трето денонощие са се борели с огнените стихии в региона.

Вторият пожар, бушувал в района на селата Спахиево, Сираково, Колец и Караманци, е достигнал до язовир "Тракиец". Около пет часа сутринта е бил потушен. В гасенето са участвали шест противопожарни автомобила, 30 пожарникари, 30 горски работници и 75 местни жители.

По първоначални данни при пожара в района на селата Спахиево и Сираково са засегнати около шест хиляди декара, от които 1750 дка са държавен горски фонд. Близо 25 хиляди декара са засегнатите площи в района на селата Брягово, Елена и Момино. 2200 дка от тях са държавен горски фонд, посочи генерал Войнов.

Той подчерта, че паленето на стърнищата трябва да бъде контролирано. За тази цел ръководството на МВР съвместно с ръководството на аграрното министерство са внесли проект за промяна на Закона за опазване на земеделските земи.

Споделяне

Още от България