4 стотинки ще струва една изборна бюлетина

4 стотинки ще струва една изборна бюлетина

38 лева с ДДС струват хиляда изборни бюлетини, съобщи във вторник Веска Янева, председател на комисията за провеждане на обществената поръчка за отпечатване на бюлетините.

Фирмата изпълнител на поръчката - “Демакс” АД, собственост на депутата от Коалиция за България Петър Кънев - е предложила цена от 33 лева без ДДС за хиляда бюлетини, но след преговори с комисията цената е свалена на 31,66 лева без ДДС или 38 лева с ДДС.

Точният брой на бюлетините, които ще трябва да бъдат отпечатани, ще бъде ясен когато се разбере точният брой на избирателите. По закон трябва да се отпечатат бюлетини, равни на броя на избирателите, плюс 10% отгоре. Така, ако бъдат отпечатани 7 млн. бюлетини, общата цена ще бъде 221 620 лева без ДДС или 266 000 лева с ДДС.

За 8 млн. броя бюлетини цената ще бъде 253 128 лева без ДДС, с ДДС – 304 хил. лв.

За сравнение бюлетините за парламентарните избори миналата година са стрували 51,75 лева с ДДС за хиляда бюлетини. Тогава те също бяха от типа интегрална бюлетина, но много по-голяма заради броя на участващите политически сили.  

“Демакс” АД е заявила и подизпълнители на поръчката – “Печатница на БНБ” АД и “Дунав прес” АД. Срокът, в който бюлетините за първия тур на изборите трябва да бъдат предоставени в областните центрове, е не по-късно от 16 октомври 2006 г. В случай на провеждане на втори тур изпълнителят трябва да достави допълнителния тираж бюлетини до 26 октомври.

Веска Янева съобщи още, че “Демакс” АД са поели ангажимент до 6 октомври да бъдат предоставени всички бюлетини за гласуването в чужбина. До края на деня или най-късно в сряда Министерството на външните работи трябва да каже колко точно бюлетини ще бъдат необходими.

Още от Избори 2006

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?