Цветан Цветанов изчисли

40-45% от бившите министри в кабинета „Борисов“ ще са кандидати за следващия парламент

Ексшефът на МВР не отрече възможността ГЕРБ да влезе в коалиционно управление

40-45% от бившите министри в кабинета „Борисов“ ще са кандидати за следващия парламент

Бившият финансов министър Симеон Дянков няма да участва в изборните листи на ГЕРБ, 40-45% от министрите ще бъдат кандидат-депутати, а доскоро управляващата партия може да влезе в коалиционно управление. Това заяви в пред Дарик в събота бившият вътрешен министър в правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов .

До момента Дянков не е получил нито една номинация при обсъждането на бъдещите листи, поясни Цветанов и допълни, че има и още имена, но не пожела да бъде конкретен. 

"В националния предизборен щаб текат обсъждания с всички областни и общински структури и когато бъдем готови с цялостен доклад, той ще бъде представен на Изпълнителната комисия. От досегашните министри около 40-45% ще участват в изборите, защото те участват и в много от номинациите, които са направени”, обяви изчисленията си Цветанов.

Той заяви, че и той и Бойко Борисов ще водят по две листи на формацията. Като бившият премиер на падналото преждевременно от власт правителство щял да бъде начело на една от софийските листи.


Цветанов поясни, че не са водени разговори с участници в протестите да бъдат включени в листите на партията за предстоящите избори. „Не сме водили разговори с протестиращи, но в някои от областите има номинации, които са направени за т.нар. граждански сектор, извън структурите на партия ГЕРБ. Това са хора, които  винаги са били с активна гражданска позиция, но не са били участници в протестите, които наблюдавахме през последните дни”, обясни бившият министър. 

Цветанов беше категоричен, че ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП. „Досега ГЕРБ винаги се явява самостоятелно на избори. Всеки един гражданин, който се възползва от конституционното си право, може да даде оценка и да даде кредит на доверие за управление на една политическа формация и евентуалните бъдещи конфигурации на политическите формации, които могат да съставят пълно мнозинство, за да управляват”, заяви той. Въпреки това бившият вътрешен министър остави „вратичка“ на партията си за коалиционно управление.

"2009 г. българските граждани дадоха подкрепа за правителството на ГЕРБ в тежка финансова и икономическа криза ние поехме отговорност и съставихме правителство на малцинството. Защото знаехме, че щом имаме 117 депутати от общо 240, всякакво коалиционно правителство към 2009-а щеше да бъде предателство към доверието на българските избиратели”, припомни Цветанов и поясни: "2013 г. ние отново участваме самостоятелно за предстоящия вот. Българските граждани са тези, които биха могли да очертаят дали би могло да има коалиционно правителство или да има еднопартийно правителство, което да носи цялата политическа отговорност”, обясни още той. 

Цветанов обвини Иван Костов, че през последните две години не е подкрепял политиката на ГЕРБ, "сестринската партия в Европейската народна партия", и добави, че политическата позиция на лидера на ДСБ се припокрива с тази на Сергей Станишев.


Бившият вътрешен министър заяви, че има грешки в управлението на страната, за които трябва да се извинят. "Грешката, около която всички сме се консолидирали, е, че трябваше да се направи един по-добър баланс между доходите и всичко, което се беше устремило правителството да прави в тези тежки финансово години”, каза той. "В тежката финансова икономическа криза дисциплината, която трябваше да има България, ние заложихме на един изключително рестриктивен дефицит”, призна още той. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?