Според профайлъра Бойко Ганчевски

40-годишен заможен мъж е убиецът на детето, намерено в куфар край Пасарел

МВР разпространи фоторобот 5-годишно момче, което е било обезобразено

40-годишен заможен мъж е убиецът на детето, намерено в куфар край Пасарел

СДВР разпространи фоторобот на момчето, чието тяло бе намерено в куфар край село Пасарел в петък. Детето е на около 5 години, с ръст 112 см, тъмно кестенява коса, кафяви очи и светла кожа. МВР продължава да събира информация за самоличността на детето, каза главният секретар на МВР Георги Костов в неделя пред БНР и допълни, че по случая има много версии, но отказа да ги коментира.

По-късно същия ден професорът в Академията на МВР Бойко Ганчевски, считан за един от най-добрите профайлъри у нас, заяви, че вероятният убиец на детето е мъж - около 40-годишен, заможен и агресивен.

"Заможен, защото той има автомобил, защото куфарът, който е намерен, е от луксозен тип, който говори не за клошар, а за извършител, който има материално положение”, обясни Ганчевски пред бТВ.

Тялото е открито от туристи във вилна зона край Пасарелското езеро, намиращо се близо до София. Наблизо няма постоянно живеещи хора. Езерото е точно на пътя, но преди селото и по него се стига по въжен мост. За да се стигне до мястото, където е открит куфарът тялото, трябва да се ходи по тясна пътека.

Според източници от полицията детето е убито другаде и куфарът най-вероятно е изхвърлен от моста, а след това теченията са го довлекли на брега.


Според Ганчевски три са причините самоличността на мъртво дете все още не е установена. Момчето може да е от чужбина, а куфарът да пренесен през границата. Възможно е да е от социален дом и служителите да не смеят да признаят изчезването му. Третата и най-вероятна версия е, че става дума за дете от проблемно семейство.


Намереното в куфар момче е убито другаде, сигурен е Ганчевски Детето е удряно и неслучайно полицията не публикува снимка, а само фоторобот.

 

"Детето е с психични отклонения и по-скоро с известна дебилност. Обезобразяването означава, че е извършено от близък човек, който вероятно не е могъл да преживее травмата от гледането на това дете или от даването му в детска градина”, смята проф. Ганчевски. По думите му следите от насилие по детето говорят за това, че извършителят е мъж.

Бившият шеф на криминалните психолози в МВР съветва колегите си да търсят извършите в списъка на рецидивистите. "Правоохранителните органи са длъжни в рамките на много кратко време да разкрият това много тежко престъпление, защото при неразкриване, може да се появят и други психотични лица, които да извършат и други подобни деяния, тоест да се получи така нареченото копирано поведение“, предупреждава професорът.

МВР призова гражданите, които разпознаят детето или имат информация за него, да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление. Анонимността им е гарантирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?