Според БСП:

40 млн. били нищо пари за ядрен референдум, но преди това щяло да има гладни бунтове

ГРАО ще проверява 3 месеца подписката, според ДСБ допитването ще е незаконно

Мая Манолова и Антон Кутев

Ако се погледне, 40 млн.лева, както се говори, че ще струва един референдум за строителството на АЕЦ "Белене", е малка част от 1 млрд.лв., които отиват за контрабанда на цигари годишно, коментира депутатът от БСП и секретар на партията Антон Кутев.

Той сметна, че с тези пари могат да се проведат над 250 референдума годишно. Въпросът за парите считам за вулгарен, каза още Кутев на пресконференция във вторник. В същото време колегата му Мая Манолова прогнозира "спонтанни протести на гладни хора" през есента и особено зимата.

Министър Павлова: Проверката на подписката ще отнеме 3 месеца

БСП отхвърлят като твърде дълъг и срока от 3 месеца за проверка на подписката за референдума. Според министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова толкова време е необходимо, за да се установи легитимността на подписите.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно" (ГРАО) е създала необходимата организация и от днес (7 август) започва проверка на подписката в подкрепа провеждането на национален референдум, съобщи пресцентърът на МРРБ. Темата на допитването е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?"

Още


"От опита, който имаме като проверки, които са правени, за такъв брой подписи са необходими около 3 месеца. Тук трябва да отбележа, че независимо от броя подписи, разбира се, те в момента се водят, че са 700 000 подписа, които са събрани, ГРАО прави проверка на всяко едно лице, тъй като изискването да има имена, адрес по регистрация и ЕГН. В момента, в който има проверени 500 (хиляди) подписа, които отговарят на изискванията, проверката спира, тъй като 500 е минималният брой, така че може да не се наложи да проверяваме 700 (хиляди), ако има 500 редовни", каза министър Павлова.

БСП искат референдум най-късно през април

Мая Манолова обаче изчисли, че референдумът трябва да се проведе най-късно до края на април.

Срокът, в който трябва да се проведе референдумът, е шестмесечен след внасянето на подписката, отбеляза тя. Манолова посочи, че в този срок не се включва времето за проверка на подписите от ГРАО, което не е ясно фиксирано в закона.

Според Антон Кутев всички срокове над един месец за проверка на подписката са бавене и отлагане на референдума. За нас е важно да има отделна кампания за референдума за АЕЦ "Белене", каза секретарят на БСП.

Относно твърденията, че референдумът ще струва 40 млн. лева, Антов Кутев коментира, че "демокрацията на някои хора явно им изглежда скъпо". БСП смятат да предложат санкции за купуването на гласове и при провеждането на референдум.

ДСБ: Референдум за "Белене" ще бъде незаконен

В същото време от ДСБ заявиха, че след проведени консултации са установили, че референдум за АЕЦ "Белене" ще бъде незаконен. Според закона за референдумите не се допуска национално допитване, освен по въпроси от компетентността на Народното събрание, но случаят не е такъв, коментира във вторник Радан Кънев от ръководството на ДСБ.

Гладни протести преди допитването?

След като с лека ръка отписаха 40 млн. лв. за референдум за АЕЦ "Белене", от която правителството се отказа заради липса на финансиране, БСП прогнозираха "спонтанни протести на гладни хора" през есента и особено зимата. Такова мнение изрази на пресконференция във вторник депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

След изтичането на тримесечния мораториум върху цените на основни храни ще има скок нагоре, както се случи с горивата, обясни тя. Според Манолова правителството трябва да обмисли мерки за компенсиране на доходите още от октомври и задължително от 1 януари догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?