Само за денонощие

40 нелегални имигранти са задържани на границата с Турция

Избягали от център в Пъстрогор бежанци опитаха да преминат границата със Сърбия

40 нелегални имигранти са задържани на границата с Турция

Гранична полиция е задържала само за изминалото денонощие 70 нарушители на границата, като това е поредният подобен случай през последните месеци.

40 от задържаните са при преминаване на българо-турската граница, като не се посочва националността им.

 

Най-често нарушенията са установявани в землищата на селата Вълча поляна и Лесово. Последната група от 15 души е задържана тази сутрин към 5.45 часа в района на с. Голям Дервент.

 

Всички нелегални имигранти са без документи за самоличност. Те са задържани в Гранично полицейско управление в Елхово.

 

МВР отчита от месеци повишен миграционен натиск, особено по границата на България с Турция, който се обяснява със ситуацията в Сирия. Миналата година заловени сирийци на границата обясниха, че плащат между 6000 и 8000 евро, за да бъдат вкарани нелегално на българска територия.

 

Гранични полицаи през последното денонощие са задържали и общо 30 души при опит да преминат българо-сръбската граница.

 

Всичките притежават регистрационни карти, че с в производство за получаване на статут на бежанец или имат вече получен бежански статут.

 

Настоящите им адреси са в София и с. Пъстрогор, общ. Свиленград. Националностите – Алжир, Камерун, Сирия, Тунис, Ирак, Сомалия, Либия, Пакистан.

 

Бежанците са пристигнали в района на Видин, Кула, Белоградчик и Калотина с влакове, автобуси и таксита.

 

Някои от тях са обявени за издирване след бягство от центъра в село Пъстрогор. Задържани са в граничните полицейски управления в Брегово, Белоградчик и Калотина.

 

Преди два дни стана ясно, че центърът за бежанци в село Пъстрогор е препълнен. В него са настанени 370 чужди граждани при капацитет на центъра 300 души

 

Избухна и нещо като бунт на чужденците, които се оплакаха, че са били тормозени от охраната на центъра. От Агенцията за бежанците обаче отрекоха информацията за физическо насилие.

 

Бежанците са на свободен режим, като единственото, което са длъжни да спазват, е вечерният час.

 

Още в края на миналата година президентът Росен Плевнелиев предупреди, че има опасност България да бъде залята от сирийски бежанци. Стотици сирийци всеки ден напускат страната си заради насилието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?