40% oт бежанците у нас са от страни без военни действия

Държавата среща трудности да различи бежанците от нелегалните имигранти. Това стана ясно от думите на военния министър Ангел Найденов в понеделник. Той заяви на традиционната си пресконференция в Перник, че бежанците са вече над 9000, като около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия.

Голяма част от хората обаче нямат документи и трудно може да се установи произходът им. Затова и от Брюксел настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Военният министър Ангел Найденов каза още, че бежанският поток към България няма да секне в скоро време и представлява "предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността".

Военното министерство вече е изготвило и списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване на бежанци. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?