40% oт бежанците у нас са от страни без военни действия

Държавата среща трудности да различи бежанците от нелегалните имигранти. Това стана ясно от думите на военния министър Ангел Найденов в понеделник. Той заяви на традиционната си пресконференция в Перник, че бежанците са вече над 9000, като около 40 процента от тях са от страни, в които не се водят военни действия.

Голяма част от хората обаче нямат документи и трудно може да се установи произходът им. Затова и от Брюксел настоявали за приоритетно ратифициране на споразумението между Европейския съюз и Турция за реадмисия, което ще позволи да бъдат връщани обратно нелегално влезлите имигранти.

Военният министър Ангел Найденов каза още, че бежанският поток към България няма да секне в скоро време и представлява "предизвикателство за институциите, изпитание и заплаха за сигурността".

Военното министерство вече е изготвило и списък със сгради в 26 освободени от Министерството на отбраната райони, в които евентуално да бъдат настанени бежанци. Постройките са бивши казарми, бази за мобилизация, учебни школи.

Според министъра в поне 150 сгради могат да бъдат настанени бежанци. Министерството на отбраната обаче няма отношение по въпроса къде да се правят ремонти и кои сгради да се ползват за настаняване на бежанци. Този въпрос изцяло се решава от Държавната агенция за бежанците, посочи Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България