40% от младежите не четат, но 70% знаят кой е Азис

Качеството на образованието, което получават младежите под 19 години, е много влошено и те са с три пъти по-лоши познания от хората на средна възраст. Това показва проучване на агенция „Медиана”, направено по поръчка на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС). Резултатите от изследването са залегнали в годишния доклад на ДАМС, който бе одобрен от правителството на заседанието му в четвъртък.

Изследването на „Медиана” разкрива, че българските младежи не знаят елементарни неща. Една трета от тях нямат понятие какво означава число на квадрат, 40% не са чували за Чарлз Дарвин, 20% не знаят стойността на числото "Пи", над 60% смятат, че САЩ и Русия са били противници във Втората световна война. Само 30% знаят къде се намира държавата Андора.

Почти всички обаче знаят кой е Азис, а около 40% смятат, че четенето на книги е безсмислено занимание.

Същевременно се наблюдава подобрение на живота на младежите – материални блага като мобилни телефони притежават 85% от тях, а 40% имат компютри вкъщи. Те имат масово достъп до образование, компютърна грамотност, владеене на чужди езици, пътуване в чужбина.

Здравният статус на българската младеж е на нормално средноевропейско ниво. Според директора на „Медиана” Кольо Колев мненията, че болести, свързани със стреса, като хипертония, затлъстяване, анорексия и други са масово разпространени сред младежите, не почиват на стабилни сравнителни данни.

Около 15% от младите хора, главно роми, са встрани от тенденцията на подобряване на качеството на живот. Те остават без образование и практически нямат шанс за социално включване, обясни Колев.

Делът на ромите сред младежта се увеличава и след 25 години те ще са половината от младите в България, отбеляза още Колев. Изследването на „Медиана” показва още, че раждаемостта сред ромите се увеличава по-бързо от останалата част от населението. Това, според Колев, е обвързано с получаването на социални надбавки в брой, единствените пари, до които повечето ромски семейства имат достъп. 

Младите хора с добро материално положение не се интересуват от тези надбавки и биха искали повече детски заведения - ясли, детски градини и облекчения за наемане на бавачки, каза още Колев.

Според него е напълно излишен 12-ти клас в средното образование, защото не дава никакви знания. Той е повече насочен да увеличава заетостта сред учителите, като същевременно младите хора пълнят кафенетата и се демотивират поради ниска заетост.

Сред тревожните явления е и употребата на наркотици, която е нараснала двойно в последните години сред младежите между 15 и 19 години. 25% от младото население са пушили трева, 2% са пробвали твърди наркотици. Очакването на социолозите е този процент да се увеличава.

ДАМС подготвя проект на закон за развитие на младежта, съобщи пред журналисти зам.-председателят на ДАМС Михаил Балабанов. Проектът предвижда да се създаде фонд за финансиране на младежки дейности с пари от бюджета и с процент от приходите от хазартна дейност в страната, включително и от Спортния тотализатор. Предстои с Министерството на финансите да се уточни каква сума годишно може да се задели за целта.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?