400 000 лева помощ за земеделци с щети от пожарите в Хасковско

400 000 лева помощ за земеделци с щети от пожарите в Хасковско

400 000 лева компенсации за щети, причинени от пожарите в област Хасково ще могат да получат 54 земеделски производители, стана ясно в четвъртък. Те ще могат да кандидатстват от 10 до 21 септември пред Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане по схемата "де минимис". Средствата ще бъдат изплатени до 30 септември.

На финансиране имат право стопани със засегнати от пожари плодни градини, фуражи за храна на животните, пасища, селскостопански животни и пчелни семейства.

Помощта за плодни градини ще са до 120 лв. за декар, за фуражни култури - до 40 лв./дка, пасища - до 30 лв./дка. При животните ще е до 1000 лева за брой. При пчелните семейства ще се плаща до 1.90 лв./брой.

Земеделските стопани, претърпели щети, следва да предоставят служебна бележка, издадена от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" или от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Таванът на помощта за един земеделски стопанин или предприятие е до 25 хил. евро за период от три последователни данъчни години.

Споделяне

Още от Бизнес