400 лекари са напуснали България от началото на годината

400 лекари са напуснали България от началото на годината

400 лекари са напуснали страната от началото на годината досега, за да работят в чужбина. Това съобщи д-р Димитър Ленков от Българския лекарски съюз.

За цялата 2013 г. са били издадени удостоверения за работа в чужбина на 600 лекари.

Основната дестинация за лекарите е Германия, която е предпочитана не само заради неколкократно по-високите заплати, но и заради атрактивните условия за специализации.

Следват Великобритания и Франция. В момента клиника в Лондон търси лекари без специалност, достатъчни са 2 години работа, с английски език, както и джипита. Общопрактикуващите доктори там взимат годишно 60 000 – 70 000 паунда, като при преместването и настаняването там им се дават още 5000 паунда.

У нас общопрактикуващите с листа от пациенти 2000 души, след като платят на медсестрата, наема и консумативите, печелят малко над 2000 лева.

Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия също проявяват голям интерес към българските лекари, тъй като те са обучени добре и следят новостите в медицината. Освен това младите владеят по няколко езика, казаха още от БЛС.

Стартовата заплата в Обединените арабски емирства е 9200 евро. Осигуряват им се още безплатни самолетни билети за семейството, покриват се разходите са транспорт, апартамент и образованието на децата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?