400 млн. лева за 3D радари. МО задвижи нов голям проект

400 млн. лева за 3D радари. МО задвижи нов голям проект

Военното министерство е задвижило един от най-големите и спешни проекти от модернизацията на армията – закупуването на 3D радари, чиято обща цена се очаква да достигне 400 млн. лева.

По информация на Меdiapool министерството ще иска проектът да бъде осъществен от български фирми, като вече са проведени сондажи с бизнеса.

Проектът е приоритетен отдавна, но досега така и не бе задвижен сериозно. Опасността от пропуски в радарното поле и затруднената охрана на въздушното ни пространство обаче явно го е придвижило напред.

Пред ведомственото издание "Българска армия" полковник Любомир Тенчев, който е началник на Базата за командване, управление и наблюдение (БКУН), съобщи, че вече е изготвен проектът за инвестиционен  разход (ПИР). Цената ще е около 300-400 млн. лева. Като амбицията е те да бъдат приети на въоръжение през 2023–2024 г.

Предвижда се да бъдат пет радара за далечно откриване и два за близко.

Придобиването им е свързано и с усвояването на новите изтребители F-16 Block-70, които се очакват да са на въоръжение през 2024 година.

Към момента обаче не е ясна финансовата рамка на проекта.

Колко сериозен е проблемът?

Радиолокационните комплекси от основния компонент на системата за наблюдение на въздушното пространство вече работят с частични неизправности и вече са занижени основните им технически параметри. 

До това положение се стигна, след като от 2009 година не са извършвани доставки на резервни части и не са извършвани ремонти съгласно техническите изисквания на тези радари.

"В краткосрочен план, съществува реален риск от невъзможност за осигуряване с радиолокационна информация на системата за командване и управление на Военновъздушните сили. Това ще доведе до невъзможност за изпълнение на задачите по контрола и охраната на въздушното пространство в национален и съюзен аспект и застрашаване безопасността на полетите на авиацията", предупредиха от военното министерство в Доклада за състоянието на отбраната през миналата година.

Големите военни сделки 

България вече закупи 8 нови изтребители F-16 Block 70 за над 2 млрд. лева и е на път да финализира проектите за бронирани машини и два патрулни кораба за общо около 2.5 млрд. лева.

Основното въоръжение обаче продължава да е съветско и се нуждае от трудна и скъпа поддръжка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?