400 млн. лв. нови заеми за бизнеса през октомври

Жилищните кредити са двигателят на пазара

400 млн. лв. нови заеми за бизнеса през октомври

Позитивните сигнали на кредитния пазар се увеличават след преминаването на прегледа на активите и стрес тестовете на банковата система, чиито резултати бяха обявени на 13 август. Засега негативното влияние на новата политическа криза още не се усеща в икономиката.

Това стана ясно от изказвания на банкери по време на годишната конференция на "Капитал" "Банките & Бизнесът" в четвъртък.

През октомври например има много сериозно раздвижване на пазара на бизнес заеми. Само за месец обемът на отпуснатите кредити се е увеличил с 400 млн. лв., показва паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). Така корпоративният кредитен портфейл на родната банкова система нараства от 30.437 млрд. лв. в края на септември на 30.832 млрд. лв. месец по-късно.

Заради раздвижването в края на октомври бизнес заемите успяват да отчетат 0.03% ръст на годишна база при регистриран спад от 1.4% месец по-рано.

"Има пробуждане на пазара на бизнес кредитите. В някои случаи се стига се дори до двуцифрени ръстове. Ние например имаме 40% ръст на новия бизнес за 10-те месеца на 2016 г.", заяви Добромир Добрев, зам.-председател на управата на "Райфайзенбанк".

По думите му раздвижването е и в търсенето на кредитен ресурс, като ниските лихви по спестяванията са силен фактор за подкрепа на икономиката. Според Добрев засега политическата несигурност не влияе пряко на икономиката на страната.

Констатациите му бяха потвърдени и от Рени Пейчева, изпълнителен директор на "ПроКредит Банк".

"През последните две години икономическата ситуация не е никак лоша. Ние сме големи оптимисти по отношение на икономиката на България. Вярно е, че немалка част от ръстовете са движени от жилищното кредитиране, но има и двуцифрени ръстове на бизнес кредита", каза тя.

Иван Драгомиров от "Сосиете Женерал Експресбанк" заяви, че според прогнозите на банката догодина се очаква ръст на корпоративното кредитиране в банковата система в размер на 2.7%, който ще достигне 6.9% до 2020 г.

Жилищното кредитиране расте по-бързо от фирменото, става ясно още от данните на БНБ. За една година жилищните кредити са се увеличили с 1% до 8.77 млрд. лв., сочи статистиката към края на октомври. При потребителските кредити ръстът е по-малък – 0.8%, като обемът им достига 7.325 млрд. лв. към 31`октомври.

България е един от най-добрите примери в Европа за работа с европейските финансови инструменти, се разбра по време на конференцията, в която участва и Марко Мароне от "Европейския инвестиционен фонд".

Кирил Величков от СИБанк заяви, че българските банки се справят много добре на конкурсите на Европейската инвестиционна банка и ЕИФ, а самата СИБанк ръководи работата на цялата белгийска "КВС Груп" по евроинструментите.

"43% от портфейла на банката за малки и средни предприятия е с подобни финансови инструменти", посочи Величков. По думите му бъдещето на европейските схеми е към намаляване на грантовете, т. е. бъзвъзмездното финансиране, и увеличаване на финансовите инструменти.

"България е наводнена с европейски програми и грантове до такава степен, че част от клиентите приемат тези програми за даденост и искат с рисков проект да вземат заем с лихва 1%. Българският бизнес започна да се адаптира към изключително високите грантове и сега му е трудно да свикне с финансовите инструменти", коментира пък Рени Пейчева от "ПроКредит Банк".

За разлика от грантовете финансовите инструменти поемат част от риска и обезпечението и така правят заемите за фирмите евтини и достъпни.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?