400 руски моряци са във Франция за обучение на корабите "Мистрал"

400 руски моряци са във Франция за обучение на корабите "Мистрал"

Около 400 руски моряци пристигнаха във френския пристанищен град Сен Назер в Западна Франция, за да се обучат на корабите "Мистрал", които Франция продава на Русия, предадоха световните агенции в понеделник.

Сделката предизвиква противоречия в контекста на украинската криза, отбелязва Франс прес. Доставката на хеликоптероносачите, която се очаква наесен, създаде напрежение между Париж и съюзниците му. Американският президент Барак Обама изрази в средата на юни притесненията си от изпълняването на подобни договори в момент, когато Русия "наруши международното право", анексирайки украинския полуостров Крим. Париж обаче даде да се разбере, че смята да спази задълженията си по договора. На карта бяха заложени както работните места в корабостроителницата в Сен Назер, така и имиджът на Франция като надежден партньор в отбранителното сътрудничество.


400-те руски моряци, представляващи два екипажа по 200 души, трябва да се обучават на корабите "Мистрал" до есента. По време на обучението си те ще живеят на руския кораб "Смолний", който трябва да пусне котва зад "Владивосток", първия от двата кораба, които се строят в Сен Назер. Руският военен кораб, който ще служи за плаваща казарма, вече пристигна в пристанището. След края на мисията руският екипаж ще отпътува с него за Санкт Петербург, където корабът ще бъде въоръжен с руски оръжейни системи, преди да се насочи към мястото на базирането си във Владивосток.

През 2015 г. към руския флот ще се присъедини и строящият се кораб "Севастопол", близнак на "Владивосток". Общо договорът възлиза на 1,2 милиарда евро. Ако не се влоши ситуацията в Украйна и не се стигне до засилване на международните санкции, Париж възнамерява да изпълни договора за продажба на двата кораба, пренасящи хеликоптери.

Вчера петдесетина про-украински активисти протестираха против сделката. "Призоваваме френското правителство да не предава модерни военни технологии в ръцете на най-могъщия агресор в Европа", заяви Натали Пастернак, председателка на представителния комитет на украинската общност във Франция.

Хеликоптероносачите от клас "Мистрал" имат водоизместимост от 21 хиляди тона, дължина на корпуса от 210 метра, могат да достигнат скорост до 18 възела. Общо екипажът се състои от 170 души, но корабът може да носи и още до 450 моряци. Авиационната група включва 16 хеликоптера, до шест от които могат да са едновременно на площадката за излитане. Товарната палуба може да събере до 40 танка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?