400 загинали при земетресение в Китай

400 загинали при земетресение в Китай

Най-малко 400 души са загиналите при силно земетресение в северозападната част на Китай във сряда сутринта, съобщиха световните информационни агенции. Според първоначалните данни ранените са над 10 000.

Според китайските власти земетресението, което разтърси  Тибетската планинска земя (Тибетското плато), на границата между  провинция Цинхай и автономния район Тибет, е било с магнитуд  7.1 по Рихтер. Сеизмологичният институт на САЩ изчисли на 6.9 силата на труса с дълбочина от 10 километра.

Земетресението и последвалите четири вторични труса засегнаха тибетския окръг Юйшу в провинция Цинхай. В района са изпратени войници от китайската армия и спасителни екипи от няколко провинции. Спасителните работи са затруднени от телекомуникационни проблеми, тъй като телефонните линии не работят.

Централният град на окръга -  Цзегу, разположен близо до епицентъра на  земетресението, е почти напълно разрушен. Близо 85 процента от сградите там, предимно ниски, тухлени постройки, са рухнали. Около 300 души са загинали, съобщи заместник генералният секретар на правителството в Юйшу Хуан Лимин.

Градът е с население 100 000 души. Спасителните екипи предполагат, че под развалините на местното техническо училище и на начално училище има затрупани деца. Според местни жители обаче повечето ученици в града са успели да избягат на открито.

"Разчитаме главно на ръцете си, за да разчистим отломките, не разполагаме с големи подемни машини. Нямаме и медицинско оборудване", разказва пред АФП Ши Хуадзие, представител на местните органа на реда, включил се в спасителната операция.

В болниците в района на земетресението са настанени за  лечение значителен брой ранени. Синхуа посочва, че в  пострадалите от земетресението райони има остър недостиг на палатки, лекарства, медицински консумативи и медицински работници.

Рухването на училищата на фона на останалите цели, макар и с пукнатини, околни сгради предизвика гняв и обвинения в корупция. "Много едноетажни къщи се сринаха, а по-високите сгради издържаха, макар и с пукнатини", каза местен жител, цитиран от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят