Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

4000 - 5000 войници от 17 страни включва мисията на ООН в Афганистан

0 коментара

В сряда, 9 януари, Лондон обяви, че вече има окончателния списък от 17 страни, които ще участват в международните сили за сигурност в Афганистан (ИСАФ). Силите са под британско командване за 3 месеца. Около 4000-5000 души трябва да се разгърнат до края на февруари - първоначално само в Кабул и неговите околности.

Седемнадесетте страни, които ще участват са Франция, Германия, Италия, Холандия, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Гърция, Нова Зеландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания, Швеция и Турция, съобщи британски военен говорител. Говорителят уточни, че засега не е в състояние да съобщи колко точно войници ще изпрати всяка от тези страни за международните сили за поддръжка на сигурността ИСАФ.

За участието на България, страна-кандидат за НАТО, Англия обяви, че българският отговор още не е окончателен, но че за момента, участието на София може да се състои в логистична поддръжка.

Предложенията на няколко страни да участват в ИСАФ, сред които Канада, Йордания, Малайзия и Аржентина, не са приети засега, тъй като не отговарят на спешните нужди на международните сили. Канада, която предложи да участва в ИСАФ, като последно ще изпрати 750 допълнителни войници, които ще се присъединят към американските части в Кандахар, съобщи в понеделник, 7 януари, канадският министър на отбраната Арт Аглетон. "Трябва да се стиковат възможностите с нуждите. Имахме нужда от инженерни части, а Канада предлагаше пехотни части, поради което е по-важно Канада да подпомогне американците в Кандахар", посочи на пресконференция говорител на Тони Блеър.

Великобритания ще има най-голям принос с максимум от 1800 души, посочи говорителят на британското министерство на отбраната. След като беше най-близък американски съюзник през цялата афганистанска кампания, никой не се учуди, че най-големият контингент и командването принадлежат на Великобритания. Освен това Англия разполага със специални военни сили като гурките - непалски войници, известни с издръжливостта и свирепостта си, които служат в британската армия от началото на 19 век. От тези части, които се смятат за особено подходящи за тежкия климат и терен на Афганистан, Англия ще изпрати 120 души за силите ИСАФ.

Турция, която ще наследи Англия начело на ИСАФ, ще участва с 261 войника в международните сили. Сред тях ще има 6-тима офицери, които ще са в генералния щаб на международните сили. Турция ще може да увеличи "до нивото на един батальон"- между 800 и 1000 души- броят на войниците си "при развитие на ситуацията". Турция е известна с историческите си приятелски отношения с Афганистан.

Финландия ще изпрати 50-тина войника в Афгантистан в рамките на международните сили, където те ще участват в граждански операции. Финладският контингент ще се включи в редовете на Гражданското военно сътрудничество (Civil Military Cooperation).

Франция ще има общо около 550 войника до края на януари, според френски военни източници от Кабул. Това ще е третият по големина контингент в международните сили за поддръжка на сигурността в Афганистан.

Германия ще има общо около 800 - 1000 войници, според оценката на германския министър на отбраната Рудолф Шарпинг, който смята, че до края на януари международните сили ще наброяват 5000 души. Девет германски офицери вече заминаха на 1 януари от Великобритания за Кабул, в рамките на авангарда на ИСАФ. Има възможност да се формира и смесен контингент с Холандия и Дания, в който Германия да изпрати до 1200 души.

Италия изпраща около 280 войници в ИСАФ, но засега не са дадени допълнителни пояснения за вида на войските и сроковете.

Министерският съвет на Австрия даде разрешение за включването на 60 австрийци в рамките на мироопазваща операция в Афганистан. Австрийският канцлер Волфганг Шусел посочи пред пресата след заседанието на Министерския съвет, че австрийските войници ще останат 6 месеца в Афганистан. Той посочи също така, че страната вече е отделила за мисията 4,5 милиона евро. Австрия е изпращала в миналото мироопазващи мисии в Косово, Кипър, на Голанските възвишения, както и на израелско-сирийската граница.

Белгия ще участва в международните сили, предоставяйки самолети С-130, с които ще превозва военни части и оборудване, съобщиха в петък 4 януари белгийски правителствени източници.

Гърция ще изпрати 124 военни в Афганистан. Гръцкото участие се състои от инженерен взвод, сили за сигурност, 2 самолета С-130, влекачи със съответния персонал за маневри на самолетите. Гръцкият контингент е от доброволци, професионални офицери и сержанти. Военните ще напуснат Гърция в края на януари и мисията им ще трае 3 месеца.

Нова Зеландия ще изпрати 25 допълнителни войника. Страната ще предостави на Международната програма за изхранване през февруари и един самолет Херкулес. В момента в Афганистан Нова Зеландия има специални въздушни части, поддържани от 2 транспортни самолета Херкулес.

Норвегия, която е член на НАТО, ще изпрати през февруари 4 самолета F-16, както и от 50 до 70 души. Ако се случи норвежките самолети да се включат в бойни операции, това ще бъде първото бойно участие на норвежките военно-въздушни сили извън страната след 1945. На 18 декември Норвегия обяви, че изпраща екип от сапьори, които да "почистят" летището в Кандахар.

Висшият съвет по национална отбрана на Португалия даде положително мнение за участието на страната в поддръжка на хуманитарни операции в Афганистан, съобщи във вторник 8 януари говорителят на Съвета Гуало де Мело. Участието на Португалия ще включва един С-130 със 17 души екипаж, заедно с медицински екип от 2 лекари, 3 сестри и 3-ма санитари.

Румъния ще изпрати преди края на януари в Афганистан 48 военни и един самолет С-130. Румъния, която силно желае да бъде поканена за член на НАТО по време на срещата на върха на Атлантическия пакт през ноември в Прага, се самоизтъква като единствената страна, която не е член на НАТО, но участва в мисията в Афганистан.

Испания. Испанските части ще пристигнат в Афганистан след 15 януари. Тези дни ще бъдат изпратени 10 души, които ще подготвят настаняването им в Кабул. Испания е предвидила да изпрати до 700 души в Афганистан, за да "помогне на местните власти в осигуряване на сигурността в Кабул и околностите му". Според декларация на испанският министър на отбраната от декември, първоначално испанските части ще имат 3-месечен мандат.

Швеция предвижда да изпрати малка военна част в Афганистан. Шведският принос ще бъде от 45 специалисти по разузнаване, които трябва да бъдат одобрени от парламента след новогодишната ваканция. Следователно шведският контингент няма да се разположи преди началото на февруари.

България е готова да участва в международните мироопазващи сили за Афганистан с 20 войника, но решението е оставено на британското командване.

Участието в ИСАФ отговаря на различни интереси.

За НАТО е важно да разшири пространството на интервенции на Пакта отвъд Европа.
За страните кандидатки за членство в НАТО като България и Румъния афганистанската криза е добра възможност да дадат гаранции за военен професионализъм и международна солидарност със Съединените щати.
За други страни, чиято кандидатура още не е предложена, афганистанската криза е възможност да си подобрят международния имидж.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.