Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

4000 подписа за помилване на Иванчева бяха внесени в президентството (видео)

3 коментара
4000 подписа за помилване на Иванчева бяха внесени в президентството (видео)

Адвокатите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с представители на гражданските организации "Изправи се.БГ" и "Зелен Младост" внесоха искания за помилването им от президента Румен Радев.

Исканията бяха придружени от близо 4000 подписа на граждани, събрани за последните 4 дни след обявяването на присъдата по делото им.

Десислава Иванчева бе осъдена н 6 години затвор, а Биляна Петрова на 5 години по дело за корупция. То бе образувано след сигнал на строителния предприемач Александър Ваклин, за който се оказа, че е имал бизнес с близки до главния прокрурор Иван Гешев.

При внасянето на исканията за освобождаването на двете жени лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова заяви: "През тези повече от две години в ареста и под домашен арест и двете бяха подложени на публично унижение за назидание на всеки, който би се осмелил да се противопостави на мафията в София. Целите на превенцията са постигнати. Оттук нататък ще се прекрачи предел, при който наказанието изглежда като изтезание."

Сред аргументите на гражданската платформа за помилване са и личностите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Иванчева има малко дете, което скоро ще направи една година и има нужда от майка си, а бабата е достатъчно възрастна, така че не може да компенсира майчините грижи. Друг мотив е, че самата Десислава Иванчева има сериозно заболяване. Биляна Петрова също има болен родител, който има нужда от грижа.

Мая Манолова допълни, че и двете вече са поели отговорност - "унизени, оковани, при лоши условия в арестите". Тя припомни, че като омбудсман е показвала условията в арестите, включително снимки от следствения арест в София.

Отделно от това "Изправи се.БГ" са се ангажирали да отстояват за смекчаване наказанието на Иванчева, която е при строг режим в сливенския затвор.

От гражданската платформа вече са намерили и работодатели, които са готови да ги вземат на работа в Сливен, когато това стане възможно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. asdasdasd
    #3

    За да приемеш президентско помилване означава да признаеш, че си виновен и да поискаш да ти "опростят" престъпленията. Едва ли след всичко, през което мина Иванчева ще иска да признае, че е виновна.

  2. Boris Kamov
    #2

    Изглежда целия състав на партията на ДеБилите се е подписал за да съберат 4,000 подписа. Чувал съм че най-добрия начин да не страдаш в затвора е да не вършиш престъпления. Тия две мърли трябваше да мислят за последствията (деца, възрастни родители) преди да вземат подкупа... :)

  3. Ощавен маркиз
    #1

    Деси Иванчева беше сготвена от строителната и "магистратско-чингиджийската" ДАЛАВЕРА. Това е отдавна ПРЕДЕЛНО ясно. Друг е въпросът, че наивната столична "козметичка" е отворила голема уста /да лапка?!/. Удариха точно нея, щото е лесна и външна за биг-плейя. Народът ни казва: изкупителна жертвица... Нема страшно, ше полежи най-много йоще годинка. От сега обаче предупреждавам - не требе да се превръща в "репресирана и знаменце на демокрацията". Нале.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.