4000 тона сухо мляко са направени на сирене и кашкавал през 2016 г.

Преработеното сурово мляко през годината е 544 млн. литра

4000 тона сухо мляко са направени на сирене и кашкавал през 2016 г.

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти.

Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година.

Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието и цитирано от БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.

93% от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита на интереса към овчето сирене и към кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година.

Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?