Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

4000 тона сухо мляко са направени на сирене и кашкавал през 2016 г.

Преработеното сурово мляко през годината е 544 млн. литра

3 коментара
4000 тона сухо мляко са направени на сирене и кашкавал през 2016 г.

Въпреки ръста в производството на сурово мляко, продължава влагането на сухо мляко и концентрати в млечните продукти.

Близо 4 хиляди тона сухо мляко и 5600 тона млечен концентрат са вложени от български преработвателни предприятия при производството на сирене и кашкавал през миналата година.

Това сочат окончателните данни от изследване, направено от Министерството на земеделието и цитирано от БНР.

За същия период от време в мандрите са постъпили 544 милиона литра мляко за преработка.

93% от преработеното мляко е краве, останалите седем процента се поделят от овче, козе и биволско мляко.

Преработвателните предприятия са пуснали на пазара 134 хиляди тона кисело мляко, 53 хиляди тона сирене и 20 хиляди тона кашкавал.

Най-сериозен ръст статистиката отчита на интереса към овчето сирене и към кашкавала от овче мляко, където производството е скочило 60% за година.

Независимо, че има увеличение на произведеното сурово мляко, продължава тенденцията за влагане на сухо мляко и млечни концентрати, сочат данните.

Любопитно е, че на фона на фермерските оплаквания за ниски изкупни цени на млякото, през 2016 година в българските мандри са влезли за преработка близо 40 милиона литра сурово мляко от страни членки на ЕС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. анита хегерланд
    #3

    Българският държавен стандарт за храните позволява ли такова голямо количество сухо мляко, произведено кой знае кога, да се добавя в млечните продукти /сирене, кашкавал и кисело мляко/?!

  2. Milenca
    #2

    Между другото любопитно ми е да чуя мнението на специалист - голяма ли е разликата в качеството на сиренето произведено със сухо, и прясно мляко?

  3. Milenca
    #1

    В мандрите влезли 40 млн литри вносно прясно мляко, вероятно по-евтино от българското - нашите фермери се оплакват от ниски изкупни цени. Нормално - допреди само 2 години с евросубсидии угояваха само бг житарите, че за да могат да си сменят по-често бентлитата и ламбовците.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.