41% от българите вярват, че светът би бил по-добър с повече жени политици

41% от българите вярват, че светът би бил по-добър с повече жени политици

Светът би бил по-добро място с повече жени в политиката. Повечето хора в 68 страни смятат така и България е една от тях.

Това показват ежегодните глобални изследвания на световната асоциация "Галъп интернешънъл" (в сътрудничество с УИН). Данните са обобщени от "Галъп интернешънъл" специално за БНТ.

Ако политиците бяха предимно жени, светът щеше да е по-добър, са убедени 34% от анкетираните в 68-те страни, 17 на сто са на обратното мнение, 41% от запитаните смятат, че не би имало разлика. Останалите 8% се колебаят.

Северна и Южна Америка отбелязват най-голяма разлика в полза на тези, които смятат, че повечето жени в политика ще имат положително влияние върху света.

Близкият Изток и Северна Африка са единственият регион, в който респондентите като цяло посочват, че светът не би бил толкова добро място с повече жени в политиката, като опцията "по-лош" бележи минимално предимство пред опцията "по-добър".

Какво казват българите?

41% от участвалите в проучването у нас смятат, че светът би бил по-добро място, ако политиците бяха преимуществено жени. 7 на сто са на обратното мнение, а 35% не мислят, че полът е от значение в държавните дела.

Преднина на отговорите "по-добър" пред "по-лош" нарежда страната ни сред най-толерантните към жените в световната власт.

За Източна Европа делът привържениците надвишава този на противниците с 15 процентни пункта. В България тази разлика е 34 пункта.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?