42-годишна френско-сенегалска писателка взе тазгодишния "Гонкур"

42-годишна френско-сенегалска писателка взе тазгодишния "Гонкур"

Лауреат на престижната френска литературна награда за 2009 г. стана 42-годишната френско-сенегалска писателка Мари Ндийе (Marie Ndiaye) за романа "Три силни жени ("Trois femmes puissantes"), съобщиха френските медии в понеделник, когато бе обявено решението на комитета по наградите "Гонкур".

Това е първото присъждане на премията на жена в последните десет години и първото изобщо за чернокожа жена в историята на наградата.

Романът на писателката бе посрещнат топло от критиката и се превърна бързо в бестселър. Той се състои от три части и разказва за отношенията между африканците и западноевропейците. В първата част се разказва за французойка, която заминава за Сенегал, за да издирва баща си. Втората е разказ за живота на семейна двойка от французин и африканка. Третата е за съдбата на млада сенегалка, която емигрира в Европа.

Пред Франс прес Ндийе казва, че не се счита за "символ на нещо специално" и не вижда нищо особено в това, че е първата чернокожа лауреатка на "Гонкур". "Израснах в общество на французи (баща ѝ е сенегалец, а майката – французойка, която е отгледала сама нея и брат ѝ в парижко предградие). Моите африкански корени на значат чак толкова много, хората знаят за тях само по цвета на кожата и по името ми", смята писателката.

Първия си роман Мари Ндийе публикува, когато е на 17 години и оттогава става популярна във Франция като писател и сценарист. В момента тя е единствената жена драматург, чиито пиеси се поставят приживе в "Комеди Франсез".

 Фредерик Бегбеге получи наградата "Рьонодо"

Лауреат на втората по значимост френска литературна награда "Рьонодо" ( Renaudot) бе присъдена на писателя-"бунтар" Фредерик Бегбеге ( Frédéric Beigbeder). Това стана в същия ден, когато бе обявен и тазгодишният носител на "Гонкур".

44-годишният Бегбеге бе награден за автобиографичната книга "Френски роман" (Un roman français). Авторът, станал известен с "99 франка" (2000 г., продаден в 400 хиляден тираж и успешно екранизиран), заяви, че е "щастлив да получи наградата, която е била връчена на Луи-Фердинанд Селин и Жорж Перек".

"Рьонодо" се счита както за конкурент на "Гонкур", така и за нейно своеобразно допълнение. Носителите на годишните издания на двете награди се обявят и връчват в един ден в парижкия хотел "Дрюан".

Известно е, че членовете на журито за "Рьонодо" избират и втори кандидат за наградата в случай, че номинираният от тях съвпадне с избора на журито на "Гонкур".

Споделяне

Още от