438 дела срещу изборните резултати

438 дела срещу изборните резултати

Общо 438 дела са образувани в регионалните административни съдилища срещу резултатите от местните избори, съобщи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Жалбите са основани предимно на твърдения за нарушаване на закона, което е довело до сериозно влияние върху крайните резултати. Пенчев обеща, че няма да има "купуване" на съдебни решения в изборните дела и изрази увереност, че няма възможност да се упражни политически натиск върху съдилищата.

В понеделник той обвини политическите партии, защото, според него, започнали да злоупотребяват с правото да обжалват резултатите от вота.

“Това се прави не само от малки партии, които използват съдебната инстанция, за да имат още няколко дни живот”, посочи Пенчев.

Той определи това като “несериозен подход”. Не може съдът да подменя избирателните комисии в решението кой ще стане кмет и кой общински съветник, каза Пенчев.

“Съдебен контрол върху изборите трябва да има, но всичко трябва да бъде с мярка и да се търси баланс”, коментира той, без да уточни какъв баланс при упражняване на законни права може да се установи.

Пенчев заяви, че 438-те дела ще бъдат решени окончателно в много кратки срокове, за разлика от “всички предишни избори, при които разглеждането на жалбите срещу изборните резултати продължаваше с месеци, дори години”.

ЕС няма как да санкционира България 

Няма механизъм, по който Европейската комисия да намали парите по структурните фондове за България, като санкция за купуването на гласове на изборите или други нарушения. Това заявиха от ЕК пред БНР в понеделник по повод на призива на баварския министър по европейските въпроси Брюксел да проучи сигналите за купуване на гласове в България и докато трае проверката да се блокират европейските пари за страната.

Реакцията на Маркус Зьолдер бе предизвикана от думите на Ахмед Доган, че пазаруването на гласове било европейска практика.

Няма връзка между отпускането на средствата от фондовете и политическия процес. България вече е страна членка и от нея се очаква сама да вземе необходимите мерки, когато има нарушения, заяви говорителят на ЕК Марк Грей.

“На този етап ЕК не разглежда този въпрос. Вярваме, че това е нещо, което трябва да направи българското правителство. Очакваме то да прецени ситуацията и да реши дали се налага да предприеме някакви допълнителни действия, но Еврокомисията не смята да се намесва”, каза Марк Грей.

Той определи като недоказани твърденията на Ахмед Доган, че купуването на гласове е широко разпространена европейска практика.

Повторно преброяване на бюлетините в Ардино

Междувременно административният съд в Кърджали постанови ръчна проверка на избирателните списъци и на бюлетините от изборите в община Ардино. Така бяха установени 179 допълнително вписани избиратели. На следващото заседание в сряда бюлетините ще се броят една по една.

Преди седмица от партия ”Новото време” поискаха касиране на вота. Кандидатът на партията Мехмед Дикме загуби от Ресми Мурад (ДПС) с около 800 гласа. Вотът ще се запомни с огромното количество хора, които пристигнаха от Турция малко преди изборния ден.

Съдът разпореди още изваждане на справка от МВР за всеки избирател. Тя трябва да покаже кога гласувалите са влезли в България и датата на адресната им регистрация, за да се установи дали отговаря на принципа на уседналост. Ще бъде извършена и графологична експертиза на подписите на всеки гласоподавател и дали Ресми Мурад има друго гражданство, освен българско.

Ще се изиска и информация от МВР за датата на влизане в България на всеки от дописаните избиратели.

Съветниците от обединение “За Кърджали” поискаха промяна в избирателния закон заради изселниците. На първото заседание на общинския съвет в понеделник те носеха протестни надписи.

Още четири дела за оспорване на резултатите от местния вот са насрочени през тази седмица в Кърджали.

Блокирани решения на ОИК

Въпреки увереността за председателя на ВАС, че политически натиск върху съда не може да има, от страната започнаха да идват примери за точно обратното.

В Стара Загора административният съд спря изпълнението на заповед на ОИК за обявяване избора на кмет. Решението е взето в закрито съдебно заседание. Магистратите приели за основателни мотивите на загубилия кандидат Евгени Желев, с които оспорва резултатите от балотажа. Вторият тур бе спечелен от кандидата на ГЕРБ Светлин Танчев с по-малко от 500 гласа. Следващото заседание по делото е на 19 ноември.

В понеделник областният управител на Шумен отмени първата сесия на общинския съвет в града след определение на съда, който е спрял изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия (ОИК). Вотът за членовете на местния парламент беше обжалван от загубилия от БСП кандидат - кмет на ГЕРБ Веселин Златев, който настоява за касиране.

Според БСП - Шумен решението на съда е незаконосъобразно, защото е било взето на закрито заседание, без да се уведоми другата страна в спора.

По същото време съдът в Русе даде ход на делото по шест жалби срещу решението на ОИК за избор на общински съветници. Иска се отмяна на изборите заради грешки при отразяване на гласовете, много недействителни бюлетини, празни пликове и бюлетини без пликове.

В Добрич делото срещу изборите за кмет е в по-напреднала фаза. Съдът вече е стигнал до назначаване на техническа експертиза. Тя трябва да установи защо има големи разлики в протоколите на ОИК за избор на кмет и за общински съветници.

Делото беше заведеното от БСП, "Атака", ДПС и "Обединена десница за град Добрич", които оспорват победата на кандидата от ГЕРБ Детелина Николова.

Изборите в Ловеч се обжалват от ГЕРБ. Кандидатът на партията Анатолий Йорданов, който изгуби изборите, иска касиране заради манипулации с бюлетини в селата около общината.

Административен съд-Перник даде ход на делото по жалба на НДСВ и БСП в Трън, оспорващи избора на съветници в общината заради недействителни бюлетини.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?