44 000 са новите безработни за три седмици

Съкратени хора продължават да се тълпят пред бюрата по труда

Бюрото по труда в ж. к. "Младост 4" в София.

Около 44 000 са новите безработни, регистрирани в бюрата по труда от началото на извънредното положение – 13 март, по последни данни на социалното министерство.

Това обяви пред бТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

В последната седмица социалните мрежи са пълни с кадри от дълги опашки пред бюрата по труда в страната заради наплива на хора, останали без работа.

Гражданите продължават да се тълпят въпреки въведената от Агенцията по заетостта възможност регистрацията да се направи по електронен път. Тя обаче съобщи, че е обслужила едва 1890 безработни по електронен път, което е под 5% от общо подадените около 44 000 заявления. Някои от гражданите се оплакват, че имат проблем с електронната услуга и това е причината да потърсят бюро по труда.

Преди дни КНСБ прогнозира, че до края на годината безработицата ще скочи до 10% от сегашните 6 на сто, което значи, че около 330 000 души ще бъдат без работа. "Зад всички тези случаи стоят отделни съдби, на които трябва да се помогне", каза Димитров.

Синдикатът предлага увеличение на минималното обезщетение за безработица, което сега е 9 лева или под 200 лева на месец.

"Тези, които нямат достъп до обезщетение, трябва да получат ваучери за храна за поне 60% от минималната работна заплата. Смятам, че това ще е вторият пакет, който правителството ще разгледа. Тези, които са работили, ще получат по-добро обезщетение. Трябва да се помисли за другите", коментира президентът на КНСБ.

Той съветва самонаетите да се регистрират в бюрата по труда, независимо дали са се осигурявали или не, за да се види как може да им се помогне.

"Преди седмица сме поискали прогноза, какво се случва след месец май, кои предприятия ще са пострадали най-много. В много сектори производството върви надолу", каза Пламен Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес