44 претенденти за кметския пост в София

44 претенденти за кметския пост в София

Над 40 ще са претендентите за кметския пост в София. Това стана ясно в петък на брифинг в Централната избирателна комисия (ЦИК), като посочиха, че 44 са регистрираните вече партии, коалиции и инициативни комитети, които са поискали да издигнат или подкрепят свой кандидат. Пред Mediapool говорителят на комисията Велислава Кръстева обясни, че очакват към 27 септември, когато е крайният срок за регистрация на кандидатите в общинската избирателна комисия (ОИК), кандидатите да са 44.

На местните избори през 2003 г. в надпреварата са участвали 39 кандидати, посочи Кръстева.   

В петък стана ясно още, че шефът на комисията по досиетата Евтим Костадинов е поискал на среща с председателя на ЦИК Светла Димитрова да бъде направена проверка на всички кандидати за кметове и общински съветници за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС).

Проверката ще започне, след като номинираните се регистрират в общинските избирателни комисии. От ЦИК обясниха обаче, че дори да има налице данни за принадлежност към ДС, това по няма да възпрепятства явяването на един кандидат на изборите.

Говорителят на ЦИК Александър Александров обясни, че в момента в ЦИК постъпва информация колко граждани от Евросъюза ще гласуват на местните избори на 28 октомври, като бройката им засега е 64 души. Той каза, че интересът е повече от три пъти по-голям от този на изборите за евродепутати.

На 24 септември в ЦИК ще се проведе жребий за участие на партиите и коалициите в предизборната агитация.

Областните центрове, в които са се регистрирали най-голям брой партии и коалиции са Благоевград – 55; Добрич – 56; Русе – 52; София град – 55.
Заради това, че на тези избори интегралната бюлетина ще е по-голяма, от ЦИК успокоиха, че няма опасност тя да не се побере в плика заради дължината си.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?