44% ръст на приходите от износа на български стоки през Lidl

44% ръст на приходите от износа на български стоки през Lidl

Продукти за близо 30 млн. лв. са изнесли българските производители в европейската мрежа на Lidl през първите шест месеца на 2021 г. Това е с 9 млн. лв. или 44 на сто повече приходи от експорта на стоки на партньорите на търговската верига спрямо същия период на предходната година.

"Устойчивият ръст на износа, който бележим, е доказателство за това, че нашите български партньори стават все по-конкурентоспособни, предлагат все повече и по-добри продукти, които намират реализация на външните пазари. Освен традиционните стоки, които изнасяме, заедно създаваме иновативни и нишови продукти, за които още няма прекалена конкуренция на европейските пазари и поради това успяваме да постигнем много добри резултати", коментира Боян Георгиев, директор "Стоково снабдяване" в "Лидл България", цитиран в съобщението.

В отчитания период са нараснали и производителите, които изнасят, както и страните, в които се реализира българска продукция. За първото шестмесечие на 2021 година 39 български производители са изнесли 141 различни продукта в 25 европейски държави.

Традиционно Румъния, Гърция и Германия са в челната тройка на държавите, за които изнасяме най-много, а тази година български продукти стъпиха и във Великобритания.

Олиото и хлябът продължават да са най-изнасяните стоки от България, заради високото качество и конкурентната си цена, но интересът на европейски потребители е провокиран и от иновативни артикули като органичен чипс от кафяв ориз, сурови био барчета и био снакове.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?