Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

44,52 млрд. лв. са активите на банките през март

1 коментар

В края на март общата сума на активите на банковата система достига 44,52 млрд. лв., сочи статистиката на Българска народна банка (БНБ), огласена от Инвестор.бг в понеделник. 

За първото тримесечие на 2007 г. има нарастване с 2,32 млрд. лв. (5,5%), спрямо февруари увеличението на активите е с 1,41 млрд. лв. (3,3%), а за една година – с 10,51 млрд. лв., или 30,9%.

Най-голямо абсолютно месечно нарастване е отчетено при кредитите и вземанията (включително финансов лизинг) – 1,29 млрд. лв. до 33,14 млрд. лв., а най-значително абсолютно намаление (със 115 млн. лв. до 775,93 млн. лв.) е регистрирано при инвестициите, държани до падеж.

Спрямо февруари паричните средства и паричните салда при централни банки се увеличават със 100 млн. лв. до 4,69 млрд. лв., а финансовите активи на разположение за продажба - с 57 млн. лв. до 1,84 млрд. лв.

За разлика от тях през март финансовите активи, държани за търгуване, отчитат намаление от 18 млн. лв., но остават третата по значимост балансова позиция с обща стойност от 1,85 млрд. лв.

Кредитите и вземанията (включително финансов лизинг), които са най-големият балансов агрегат, леко засилват своя дял и в края на март заемат 74,4% от активите на системата. През последния месец позицията нараства с 4,1%, като запазва същия темп на растеж, отчетен през периода януари – февруари 2007 г. Основен принос за него има позицията кредити и аванси, в която се отчитат заемите на предприятия и експозициите на дребно, уточняват от БНБ. 

За една година предоставените кредити на корпоративни клиенти и на граждани нарастват с 6,73 млрд. лв. (36,1%), а за първото тримесечие на 2007 г. е отбелязан растеж от 11,4%.

По традиция месечният растеж на общите активи е финансиран с нарастването на финансовите пасиви, оценявани по амортизирана стойност, които през март се увеличават с 1,33 млрд. лв. (3,5%) до 39,14 млрд. лв., се казва още в съобщението на БНБ.

От тях 29,86 млрд. лв. са депозитите на институции, различни от кредитни институции, а привлечените средства от граждани и домакинства са в размер на 15,24 млрд. лв.

Собственият капитал на търговските банки през отчетния месец се увеличава с 27 млн. лв. (0,6%) до 4,54 млрд. лв. За последните 12 месеца позицията общо капитал на системата нараства със 780 млн. лв., или 20,8%.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. sd
    #1

    варвим надолу!кредитите разтат по бържи от брутния ватрашен продукт= ние обедняваме!!!!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.