45 души арестувани в Италия за злоупотреби с европейски помощи

45 души бяха арестувани в понеделник в Италия по обвинения в корупция и измами при получаването на помощи от Европейския съюз, предаде БТА, като се позова на съобщение на полицията в южната италианска област Калабрия, цитирано от Франс прес.

Задържаните са чиновници, председатели на кооперативи и производители на плодове. Освен в Калабрия, арести са извършени в централните области Тоскана и Лацио и северната Пиемонт.

Задържаните са получили с измама от европейските фондове около 50 млн. евро. Те раздували количеството на произведената продукция, на пласираните и непродадени плодове и издавали фактури за неосъществени услуги.

Също в Южна Италия 30 души бяха задържани, а 56 други станаха обект на предварително разследване през януари миналата година по обвинения в измами с цел получаване на 10 милиона евро субсидии по линия на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ОСП), припомня Франс прес.

Трима италианци - чиновник от Европейската комисия, помощник на европейски депутат и бизнесмен бяха подведени под отговорност и арестувани през януари 2007 г. за предполагаемата им роля в корупционна афера в европейските институции, при която са били източени милиони евро.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?