45 души са извадени живи след земетресението в Турция

45 души са извадени живи след земетресението в Турция

Спасителните екипи са извадили 45 души живи изпод развалините след земетресението с магнитуд 6.8 по Рихтер, което разтърси Източна Турция в петък вечерта. Броят на загиналите нарасна до 35 човека, ранените са 1600, съобщиха турските власти в неделя.

Жена с детето ѝ като по чудо бяха спасени 24 часа след земния трус. Видеорепортажи показаха как 35-годишна жена и дъщеричката ѝ излизат от развалините в район "Мусатафа паша" на Елязъг, намиращ се на около 550 км от столицата Анкара. Няколко часа е отнело на спасителите да стигнат до тях, след като чули виковете ми. Спасителната акция е протекла при температура минус 4 градуса. Съпругът на жената е сред мъртвите, отбелязва Ройтерс.

Сериозни са щетите в 7 провинции, като най-засегнати са Елязъг и Малатя. Стотици постройки са напълно или частично разрушени.

По данни на турските власти 15 000 души са без дом. Вече са изградени близо 5 000 палатки, които временно да приютят бедстващите, в засегнатите райони пристигат още палатки.

В момента в поразените области температурите са най-ниски, съобщават властите. В такива условия спасителните работи продължават в три различни района на Елязъг.

Други провинции изпратиха хиляди спасителни работници да подпомогнат местните екипи, към които са се включили и стотици доброволци.

Властите предупредиха хората да не се връщат в засегнатите сгради потенциалния риск да се срутят.

В района на бедствието пристигна президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. Той заяви, че държавата ще действа бързо за възстановяване на инфраструктурата и никой пострадал няма да бъде оставен без подслон или храна.

Финансовото министерство обяви, че срокът за заплащане на данъците на живеещите в двете най-силно пострадали области – Елязъг и Малатия, ще бъде удължен, предаде БНР.

Търговското министерство обеща подкрепа за изплащане на кредитите на местни малки фирми.

Продължават и вторичните трусове, техният брой надхвърли 600, като най-силният в съобта бе с магнитуд от 5.1 по скалата на Рихтер.

Специалисти-сеизмолози отбелязват, че епицентърът на земетресението е бил в по-слабонаселен район и това е намалило броя на пострадалите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?