45 номинации за наградите и антипризовете в Международния ден на правото да знам 2017

45 номинации за наградите и антипризовете в Международния ден на правото да знам 2017

На 28 септември – Международният ден на правото да знам, 45 номинирани ще поделят четири награди "Златен ключ" и две антинагради – "Катинар" и "Вързан ключ", за принос в областта на свободата на информация, съобщават от фондация Програма достъп до информация (ПДИ).

Петнадесетата церемония по награждаването ще се проведе в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата, София от 16 ч.

Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото, както и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

Денят на правото да знам е важна част от кампанията за популяризиране, утвърждаване и развиване на стандартите за свобода на информацията на национално, регионално и международно ниво. Отбелязван от десетки организации и стотици активисти по света, 28 септември е признат от много правителства и комисари по информацията. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?