45% от българите нямат настроение да празнуват, 59% няма да се срещат с приятели

45% от българите нямат настроение да празнуват, 59% няма да се срещат с приятели

Близо 2 млн. и половина българи - 45 на сто, нямат настроение да празнуват, а три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите заради пандемията. Това показват данни на "Тренд" от проучване по поръчка на "24 часа". То е осъществено в периода между 26 ноември и 3 декември чрез интервюта "лице в лице" сред 1009 души на възраст над 18 години.

Близо 23 на сто от българите са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса.

Около 62 процента посочват, че ще купуват подаръци. През предходните години делът на посочилите, че ще купуват подаръци е по-висок спрямо тази година - 69 на сто през 2019 г. и 70 на сто през 2017 г. 28 на сто посочват, че няма да купуват подаръци. Възрастните хора в най-голям дял няма да купуват подаръци.

За 57 на сто няма такава промяна, а 17 процента все още нямат планове. В най-големи дялове промени в плановете за празниците се отчита при младите.

74 на сто са на мнение, че тези празници няма да са същите, както преди, заради коронавируса. Всеки пети не споделя това мнение.

59 процента ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини. 32 на сто посочват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял отговарят, че няма да се въздържат от среща с приятели/роднини през предстоящите празници. 73 процента от хората над 60 години посочват, че ще се въздържат от среща с приятели и познати по празниците.

Близо половината (48 на сто) от българите казват, че нямат финансова възможност да празнуват както преди заради пандемията. 45 на сто посочват, че това не важи за тях.

45 процента от българите нямат настроение да празнуват предстоящите празници заради коронавируса. С увеличаване на възрастта се увеличава делът на хората, които посочват, че нямат настроение за празненства заради пандемията. 47 на сто от българите казват, че това не важи за тях. Най-младите в най-голям дял отговарят, че не се отнася за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?