45% от бързите кредити са за големи суми

45% от бързите кредити са за големи суми

45% от отпуснатите от фирмите за бързи пари кредити са за срок от над 5 години, което значи, че най-вероятно става дума за сравнително по-големи суми.

Това става ясно от статистиката на БНБ за пазара на небанковото кредитиране.

Кредитите, отпуснати от фирми за бързи пари, са на стойност 2.5 млрд. лв. към края на март 2019 г., сочат данните на централната банка. Това е спад с 11.4% или 326 млн. лв. Частично свиването на пазара се дължи на продадените портфейли от кредити, възлизащи на около 100 млн. лв. на годишна база.

Заемите за срок от над 5 години са на стойност 1.1 млрд. лв., което прави 45% от цялата отпусната от небанковите кредитни институции сума. Статистиката на БНБ не дава информация за размера на отпуснатите кредити, но косвено може да се съди, че кредит, който се изплаща над 5 години, е на стойност от поне няколко хиляди лева.

През 2014 г. парламентът въведе таван на лихвите по кредитите в размер на около 50% за година с цел да се ограничи сериозното оскъпяване на заемите от фирмите за бързи пари, което в миналото достигаше до хиляди проценти на година.

Бързите кредити със срок от 1 до 5 години са на стойност 649 млн. лв. към края на март 2019 г., а най-малките заеми – до 1 година, възлизат на 535 млн. лв.

Заемите от небанковия сектор отиват предимно в домакинствата – 2 млрд. лв. са за граждани, а едва около 400 млн. лв. - на фирми. Кредитите са предимно потребителски, а едва 33 млн. лв. са жилищни.

Необслужваните бързи кредити възлизат на 200 млн. лв., което е спад с 41% на годишна база.

Бързите заеми се ползват в голяма степен от потребители, които по-трудно доказват доходите си или имат по-проблемна кредитна история. Проблемът е, че често по тези заеми се начисляват сериозни такси, особено при просрочие, които увеличават дълга на потребителя в пъти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес