46 души загинаха при две експлозии в Бомбай

Eксплозии разтърсиха търговския център на Индия - град Бомбай, предадоха осведомителните агенции. Четиридесет и шест души са загинали, а 137 ранени при днешните взривове в Бомбай, предаде Ройтерс. Преди това бе съобщено за 43 жертви и 150 ранени.

Би Би Си и АФП съобщиха за две бомби, позовавайки се на официални полицейски източници. Едната избухнала пред историческия паметник Индийски порти, където винаги е оживено от туристи. Кореспондент на Би Би Си, отседнал в хотел наблизо, съобщи, че хора били изхвърлени в морето от силата на взрива.

Другата експлозия стана край индуисткия храм Мумба деви в пълния с хора търговски квартал на Бомбай.

Според индийските телевизии експлозиите са станали почти едновременно, в радиус от 4 км в центъра на Бомбай.

И на двете места експлозивите са бил заложени в багажниците на паркирани таксита.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, автомобилите, паркирани близо до Индийските порти, са напълно унищожени, а по улицата се виждат кървави локви.

Все още не е ясно кой носи отговорността за експлозиите. Индийският вицепремиер Лал Кришна Адвани припомни, че подобни атаки са били извършвани в миналото от забраненото Движение на ислямските студенти в Индия.

Това е най-кървавият терористичен удар в Бомбай от 1993 г., когато при серия от бомбени атентати загинаха най-малко 260 души, отбелязва Ройтерс. Тогава полицията обвини за атентатите силната местна мафия в пристанищния град, напомня АФП.

Традиционният регионален съперник на Индия - Пакистан, осъди взривовете като тетористични актове. Смятам, че подобно преднамерено нападение срещу цивилни трябва да бъде заклеймено възможно най-решително, каза говорителят на пакистанското външно министерство Масуд Хан.

Американският държавен секретар Колин Пауъл изрази възмущение от атентатите в Бомбай, предаде АФП. В телефонен разговор с индийския си колега Яшвант Синха. Пауъл, който в момента е на почивка в Лонг Айлънд, изказа своите съболезнования за жертвите и възмущение от "тези абсурдни и подли атаки", каза говорителката на Държавния департамент Джо-Ан Прокоповиц. Държавният секретар изрази също надежда, че отговорните за атентатите ще бъдат открити и предадени на правосъдието, допълни тя.

Британският министър на външните работи Джак Стро също осъди атентатите, като призова международната общност да се противопостави твърдо на "отровата на международния тероризъм".

В телеграма до Яшвант Синха германският външен министър Йошка Фишер подчертава, че е "дълбоко възмутен" и уверява индийския народ, който в момента е в шок и скръб, в подкрепата на Германия.

Споделяне

Още от Свят