46 селища в страната са без ток, шест от тях и без вода

Към 6 часа тази сутрин общо 46 селища в страната са без ток, 6 от тях са и без вода, предаде БТА, като цитира данни от "Гражданска защита".

От 7 часа днес спасителни екипи на Гражданска защита - Стара Загора разчистват пътя към връх Бузлуджа, където 24 туристи преспаха по неволя в хижа. Пътят е затрупан от еднометрови преспи. Други 26 туристи, които бяха обградени от преспи в хижа край старозагорското село Дълбоки, бяха спасени и сега са по домовете си. Към 18.20 вчера спасителна група от Гражданска защита - Стара Загора се наложи да извлича закъсал автобус на пътя Ветрен - Зимница, общита Мъглиж. Шест селища в областта са без вода, а две - без ток. Без телефонни връзки пък за останали старозагорските села Зетьово и Димитриево.

В кюстендилска област без ток са две села, толкова са и селата без ток в област Монтана. Без светло е останал и един квартал в град Лом. Вече е възстановено електро и водоснабдяването в област Силистра - там снежната покривка е средно 60-80 см, но на места стига и до 150 - 200 см.

589 снегопочистващи машини на Чистота - София АД, "Волф", "Дитц", "Пътища и съоръжения" и Окръжно пътно управление са работили през нощта по почистването на София, предаде още БТА. Днес техниката ще започне да разчиства и кварталните улици. За да се улесни работата по почистването на града, Столична община се обърна с молба към софиянци да оставят автомобилите си само на разрешените за паркиране места.

Засега градският транспорт се движи номално за зимни условия. Изключение правят автобусна линия 43 и 44. 450 автобуса на градския транспорт, 178 трамвая и 106 тролейбуса обслужват тази сутрин столичани. Температурите към 6 ч са били минус 10 градуса. Отоплението в превозните средства е пуснато и ще работи в пиковите часове.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?