47 бежанци са се удавили за година в Марица до нашата граница

През 2011 г. са се удавили 47 бегълци от Африка и Азия в река Марица при опит да преминат нелегално българо-турската граница край Одрин. Това съобщи валията на Одрин Гьокхан Сьозер, цитиран от БНР. Той посочи, че борбата срещу нелегалния трафик на хора към Европа, голяма част от който минава през границите на Турция с България и Гърция, представлява много сериозен проблем.

Хиляди имигранти от африканските и азиатските държави поради икономическите несгоди и войните се опитват да бягат нелегално през границите с надежда да намерят по-добър живот в европейските държави, но понякога тези надежди завършват трагично във водите на река Марица, каза одринският управител. Той добави, че в последно време са засилени още повече мерките срещу бегълците и трафикантите.

22 500 нелегални имигранти са били заловени през 2011 година от турските власти по сигурността в Одринска област. Това е два пъти повече в сравнение с 2010 г. Преобладаващата част са от африканските държави, Сомалия, Палестина и Ирак.

При акция на одринската полиция са били задържани 11 души, между които една жена, за организиране на нелегален трафик на хора. Акцията е била предшествана от няколкомесечно преследване на групата. При обиските в домовете им са били открити понтонни лодки, гумени облекла, фалшиви паспорти и визи.

Преди два дни, по време на срещата си в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Бойко Борисов увери: "Българо-турската граница се охранява най-добре в Европа. Това е най-добре охраняваната граница в Шенгенското пространство. Така че може да спите спокойно!"

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?