48-годишен мъж почина в Пирин

48-годишен мъж от Банско е починал в района на Тевно езеро в Пирин планина, съобщиха в петък от Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско. Кметът на Банско Александър Краваров допълнил по телефона пред БТА, че починалият е Банко Еринин, който е запален планинар и всяка седмица излизал в Пирин.

Според информацията на хора, станали свидетели на нещастието, причината вероятно е сърдечен удар. Присъстващи са се опитали да помогнат на Еринин със сърдечен масаж, но не са успели, информираха дежурните на ПСС - Банско.

Сигналът за нещастния случай е получен около 15 часа и веднага около 20 планински спасители са тръгнали към мястото на инцидента. Очаква се по-късно да бъде свалено от планината и транспортирано до Банско тялото на починалия.

В четвъртък 45-годишен мъж получи инсулт в района на Типиците, на около 2600 м надморска височина в Пирин и бе транспортиран до болницата в Разлог с правителствен хеликоптер.

От миналата година се очертава тенденция за чувствително нарастване на нещастните случаи в планината през летните месеци в дни с големи горещини, посочват от ПСС.

Българският Червен кръст апелира към всички любители на планинския туризъм да се съобразяват със здравословното си състояние и да избягват продължителни и придружени с тежки физически усилия преходи в летните жеги, особено във високите части на планината.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?