49 уволнени от МВР ченгета си направиха патриотично-аналитично сдружение

49 уволнени от МВР ченгета си направиха патриотично-аналитично сдружение

Експерти и професионалисти от правоприлагащите органи учредиха сдружение "Aлианс за сигурна България", съобщиха в неделя от новата организация.

Под горното определение се разбират бивши служители на високи позиции в МВР, уволнени или напуснали системата в последните години. Само от момента, в който Цветан Цветанов оглави МВР, почти всички началници на областните дирекции на МВР бяха сменени, а доста от заемалите ръководни постове в регионалните подразделения на министерството и в структурите на полицията бяха пенсионирани.

На учредителната сбирка са присъствали 49 бивши полицаи. Според разпространеното съобщение те са се обединили около общата цел за "оказване на адекватна и експертна помощ на национално, европейско и международно ниво, във всичките ѝ форми, за хармонизиране на националното законодателство и за подкрепата на интересите на институции от правоприлагащия сектор, граждански и неправителствени организации и други такива от национално значение".

Учредителите са декларирали чрез правната форма и устава на алианса разграничаване от политически и синдикални насоки за действие, като акцентирали върху "утвърждаване на държавността и гражданското общество, патриотизма и националното самосъзнание".

Председател на Управителния съвет и представляващ сдружението единодушно е бил избран Красимир Петров, а за изпълнителен директор - Чавдар Караджов, бивш директор на полицията в Монтана. Красимир Петров бе неотдавна пенсиониран от поста шеф на Граничните войски, като преди това оглавяваше различни области дирекции на полицията - столичната, бургаската.

Учредителите са се ангажирали да се търсят варианти и форми, като резултатите от дейността на сдружението, оформени като експертни анализи с конкретни предложения, ще бъдат предоставяни за подпомагане дейността на изпълнителната власт на държавата.

Подготвяните от новото сдружение материали ще бъдат изпращани на президента Георги Първанов, на председателя на парламента Цецка Цачева, на премиера Бойко Борисов, както и на всички ресорни институции, съобщиха още от новото сдружение на експолицаи.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?