49,5 процента от ромските деца не посещават училище

Те са изключени от общественото развитие, социалната среда и пазара на труда

49,5 процента от ромските деца не посещават училище

49,5 процента от ромските деца не посещават училище и са изключени от общественото развитие, от социалната среда и от пазара на труда. Това съобщи в четвъртък председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева.

По време на конференция на тема "Интеркултурното образование" тя уточни, че 28 процента от ромските деца не посещават изобщо училище, а останалите 21,5 процента са учили до четвърти, пети или до седми клас и са напуснали училище преди да завършат основното си образование. Това означава, че тези ученици не може да се включат в пазара на труда, не са полезни за себе си и за обществото, коментира Такева.

По думите ѝ затова е необходимо задължителното посещение в детската градина да е от четири години и това трябва да го реши Народното събрание чрез законопроекта за предучилищното и училищното образование.

Необходимо е също валидирането на знанията и компетентностите от самостоятелното или от неформалното учене да става само, ако кандидатът за това има основно образование, а не както е записано сега в законопроекта, без никакво образование, заяви лидерът на СБУ.

Социалните помощи /детските надбавки/ не трябва да се дават на родители, чиито деца не ходят на училище, каза Янка Такева.

Тя обясни, че сега по закон, ако ученик има пет неизвинени отсъствия, родителите не получават детските надбавки за него. "Има случаи обаче, при които родители изнудват директорите на училища и им казват, че ако не им дадат бележка, няма да изпращат детето на училище или ще го преместят в друго училище", коментира Такева.

Според нея всяка година държавата отпуска безотчетни пари в размер на 7 милиона лева на 568 социалнослаби семейства, обикновено ромски семейства, като им се дават по 450 лева, за да подготвят детето си за училище. "Тези пари се харчат за нещо друго, но не и за подготовката на детето. То влиза на 15 септември в училище и излиза на 28 септември от него, и не се връща в училище, защото се оправдават, че вече са му скъсани обувките, няма дрехи и учебни помагала", коментира Янка Такева.

Председателят на СБУ каза, че у нас има около 2500 деца на бежанци, получили постоянен статут, като от тях в училище са обхванати само около 180 деца. В училище имаме готови
разработени системи за изучаване на българския език, за да се интегрират тези деца в образователната ни система, посочи Такева. Тя заяви също, че учителите, работещи в мултикултурна среда, трябва да получават допълнително възнаграждение.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?