5-6 от военните в Кербала са оттеглили рапортите си за напускане на мисията

Пет-шест от българските рейнджъри в Кербала са размислили и са оттеглили рапортите си за напускане на мисията, съобщи началникът на Генералния щаб на Българската армия ген.Никола Колев.

Останали са 10 военнослужещи с рапорти за напускане, които се преценяват на място от комисия доколко основателни са мотивите им да прекратят мисията.

Все още не е решено каква ще е съдбата на вече завърналите се от Ирак военнослужещи. Комисия в България още веднъж ще преценява доколко са основателни причините им да се върнат в България, ще преценява за всеки един дали има здравословни или психически проблеми или рапортите са проява на страх.

"Ако е проява на страх, тези хора са си сбъркали професията. Който се страхува, не бива да влиза в армията. Българската армия не е място за страхливци", заяви ген.Колев, цитиран от Дарик радио.

Още преди дни шефът на Генщаба коментира, че изплашилите се от риска в Кербала нямат място в армията

Също във вторник от министерството на отбраната информираха, че кметството и полицейският участък в Кербала, които се охраняват от български военнослужещи, отново са обстрелвани през нощта. Обстрелът е бил с ръчен противотанков гранатомет, няма пострадали наши рейнджъри.

Ген. Колев съобщи още, че мнозина от бойците, които попълниха втория батальон в края на март, са подали рапорти за удължаване срока на мисията им и с третия български контингент. Сегашният батальон трябва да се завърне в България след изтичането на месец май.

На церемония във вторник ген. Колев награди контраразузнавачи от МВР и МО за приноса им в обучението по антитероризъм на втория български батальон в Ирак. Бинокли получиха седем офицери от вътрешното и министерството на отбраната, сред които главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шефовете на двете служби сигурност - националната ген. Иван Чобанов и военната ген. Орлин Иванов.

Споделяне

Още от България