5-8% от американците са били заразени с коронавируса

Над 1 милион покойници "са получили" помощи за справяне с последиците от коронавирусната криза

5-8% от американците са били заразени с коронавируса

Между 5 и 8 процента от населението на САЩ е било заразено с новия коронавирус, заяви директорът на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд. Той подчерта, че пандемията далеч не е възпряна в страната, предаде Франс прес.

"Между 5, 6, 7 или 8 процента от американците са били заразени, независимо дали са го разбрали или не, което е над 20 милиона души или около 10 пъти повече от официалния брой на случаите на зараза", казва Редфийлд. Той базира изводите си на серологични тестове, извършени върху проби от представителна извадка от населението, позволяващи да се види дали имунната система на човек е влязла в контакт преди това с вируса.

Същевременно стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп е пратила погрешка чекове с правителствена помощ на над 1 милион покойници за справяне с последиците от коронавирусната криза, предаде Франс прес, като се позова на изводите на Службата за държавна отчетност (Сметната палата) в доклад, предаден на Конгреса.

Към 31 май близо 1,1 милиона плащания на помощи за близо 1,4 милиарда долара са били за покойници, поради неактуализиране на данните за смъртните случаи.

В своя защита представители на министерството на финансите казаха, че са действали набързо, защото са искали да изплатят помощите за няколко седмици. Сметната палата е проучила детайлно федералната реакция на пандемията. Проверяващият орган уточнява, че с цел подпомагане на домакинствата федералното правителство и министерството на финансите са извършили общо 160,4 милиона плащания за общо 269,3 милиарда долара, сред които и 1,4-те милиарда, платени на починали хора. При плащането обаче не са били използвани регистрите за смъртни случаи като филтър за спиране на плащанията на покойниците, се казва в доклада.

Съгласно плана на правителството за подпомагане на хората, засегнати от пандемията, физически лица с доходи до 75 000 долара годишно, са получили чекове от по 1200 долара. За двойките с доходи до 150 000 долара годишно, чековете са били за 2500 долара. Семействата освен това могат да получат и още 500 долара за дете.

Споделяне

Още от Коронавирус