5 банки пускат услугата бързи парични преводи

От идния понеделник 5 банки ще извършват услугата бързи парични преводи в страната, съобщи в четвъртък изпълнителният директор на "Банксервиз" Любомир Цеков.

Банките са Международна банка за търговия и развитие, Първа инвестиционна банка (ПИБ), Райфайзенбанк, Унибанк (бившата Първа източна международна банка) и Юнионбанк. Услугата се нарича "Експрес-М" и ще може да се ползва в клонове на петте институции в страната, без да е необходимо изпращачът или получателят на парите да имат банкови сметки в тях. Клоновете и офисите, където услугата се извършва, ще имат знака на "Експрес-М". Те са над 200 в страната - в областните и по-големите градове на страната и в места, където има по-големи предприятия.

За изпращането на парите банковият служител ще изисква личните данни на изпращача, трите имена на получателя, сумата на превода и по желание на изпращача - ключова дума (парола), която получателят на превода трябва да знае, за да изтегли сумата. При изплащането на сумата получателят ще представя лична карта, контролен номер на превода и ключовата дума, ако има такава.

Услугата ще е удобна за семейства, които често си изпращат пари, и малки и средни фирми, които извършват редовни разплащания с партньори, каза директорът на "Банксервиз".

Максималната сума, която може да бъде изпратена, е 5000 лева. Таксата е еднаква за всички банки участници в новата система - около 2 % от превода, като за суми до сто лева, независимо от размера им, тя е 2 лева.

Таксата се плаща от изпращача, а получателят не дължи нищо.

Системата е отворена и в нея ще могат да се включат и други търговски банки.

В момента парични преводи в страната извършват пощите. Максималната сума, която може да се изпраща, е 3000 лева, а таксата е в зависимост от размера на превода. За 100 лева, например, изпращачът плаща 2,35 лв. такса, за 1000 - 10,35 лв. Ако преводът е по банкова сметка, пощата взема 1 лев за 100 лева превод и по 20 стотинки за всеки 50 лева отгоре.

"Уестърн Юнион" също превежда пари в реално време, но само във валута. Преводите чрез фирмата са удобни, когато са задгранични. Комисионата е прогресивна - за 100 долара превод тя е 15 долара, за 2000 долара тя става 120 долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?