5 големи града и десетки села със спряно водоподаване заради тежък екоинцидент

29 мъртви крави, пили отровна вода от Марица. Засега няма данни за пряка опасност за населенето

Снимка: Haskovo.Live

Заради отравяне на водите на река Марица по течението ѝ след Димитровград е спряно водоподаването за всички населени места, които черпят вода от помпени станции по поречието на реката до Свиленград, съобщи след извънредно заседание на Областния кризисен щаб областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Става дума за 51 населени места, включително градовете Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. На този етап спирането на водата е превантивно, няма данни за пряка опасност за населението.

Кризисният щаб на Хасковска област е свикан на спешно заседание в понеделник вечер, след като е получен сигнал, че 29 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

"Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент мога да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград", обясни кметът на Димитровград Иво Димов.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. в понеделник 29 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода.

Пред онлайн изданието "Хасково лайф" (Haskovo.Live) собственикът на стадото Стоян Господинов е разказал, че сутринта пастирът е извел 29-те животни на паша. Те са пили вода от въпросния канал. Следобяд към 16.30 ч., когато вече ги е прибирал, пак са пили вода от същия канал и за минути са починали. От цялото стадо от 30 крави само едно животно е живо, защото не е пило вода, разказа съсипаният стопанин. Оцелели са и кон и малкото конче, които също не са пили от водата в канала.


Мястото на инцидента. Снимка: Haskovo.Live

Кметът на Димитровград е категоричен, че опасност за водата на града няма. Водоизточниците са далече от проблемния участък. Водата на Хасково също не е засегната. Но без вода остават хиляди хора от общините по поречието на Марица. В Любимец без водоподаване са 4 села, в Свиленград - всички 22 села плюс общинския център, в Симеоновград - цялата община, в Димитровград без вода са вече 10 села, а в община Харманли – 12 села, съобщаха "Хасково лайф".

На мястото на тежкия екоинцидент пристигна и шефът на националната пожарна гл. комисар Николай Николов.

От РИОСВ Хасково вече са взели проби от водата. Резултатите от тях ще излязат утре. Първоначалната версия за трагедията е промишлено отравяне с основа или киселина на водата от канал, който се влива в реката. На този етап не са констатирани други случаи на отровени животни и пострадали хора.

Полицията разследва инцидента. В Районното управление е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Първоначалният анализ показва замърсяване с фосфорни органични съединения.

Споделяне

Още от България